"Tarladan Tabağa 'Hal'lerimiz" masaya yatırıldı

Müsiad'ın organizasyonuyla Antalya'da gerçekleştirilen Gıda ve Tarım Sektör Zirvesi'nde önemli başlıklar ele alındı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin organizasyonuyla gıda ve tarım sektör zirvesi yapıldı. Antalya’da düzenlenen zirveye Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de katıldı.

Türkiye’de üretilen sebze ve meyvelerin zayi olmadan sofralara nasıl ulaşacağı MÜSİAD tarafından düzenlenen  "Tarladan Tabağa 'Hal'lerimiz" temalı zirvede ele alındı. Zirveye katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil , tarım alanlarının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Pakdil, "Ne pahasına olursa olsun üretim yapalım" hususunun söz konusu olmadığının altını çizdi. Yanlış yapılan hareketlerden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Pakdil, "Neticede tüketici beslenecek ama tüketicinin de hakları var. Halk sağlığı ve tüketici haklarını dikkate alarak üretim yapmamız gerekiyor" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise, üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 25'inin sofralara ulaşmadan zayi olduğunu söyledi. Türkiye'de sebze üretiminin 27,8 milyon ton, meyve üretiminin ise 17 milyon ton olarak gerçekleştiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin toplam 45,8 milyon tonluk sebze ve meyve üretimi ile dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Yücel, "Ancak ürettiğimiz sebze ve meyvelerin yüzde 25'i maalesef sofralarımıza, tabaklarımıza ulaşamadan zayi olmaktadır. Sektör ekonomik büyüklüğüne baktığınız zaman, zayi olan ürünün ekonomik büyüklüğü yaklaşık 20 milyar liradır. Bunun sebebi de uygun olmayan nakliye, uygun olmayan depolama ve ambalajlama sistemleridir" dedi.

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak da, yüksek miktarda ithalat yolu ile temin edilen tarımsal girdilere karşılık, tarımsal üretimin çok düşük bir kısmının ihraç edildiğini kaydetti.


Müsiad Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, zirvede önemli açıklamalar yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52