İşte beyaz ekmeği sofradan kaldıracak ürünler

Başbakan Erdoğan'ın "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nda yaptığı "Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım" çağrısı İstanbul'da yankı buldu.

İşte beyaz ekmeği sofradan kaldıracak ürünler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beyaz ekmek yerine tam buğday unundan doğal ekmek tüketimini teşvik etmek amacıyla başlattığı kampanya kapsamında İstanbul Halk Ekmek (İHE), diyabet ve tansiyon hastaları için "tuzsuz çavdarlı" ve "tuzsuz tam buğday unlu" ekmek üretecek.

Başbakan Erdoğan'ın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nda yaptığı "Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım" açıklaması İstanbul'da yankı buldu.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İHE Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Bakanlığın son uygulamasını İHE olarak daha önceki yıllardan uygulamaya başladıklarını, 1994'ten itibaren ekmekte kül oranı açısından gıda kodeksinin izin verdiği en yüksek oranlı unların kullanıldığını belirtti.


Vatandaşlardan, "İHE'nin ekmeğinin içi sarımtırak, piyasa ekmeğinin içi bembeyaz" şeklinde ifadeler duyduklarını kaydeden Bekaroğlu, ne kadar az kepek olursa ekmeğin o kadar beyaz olduğunu, beyaz ekmeğin nişasta bakımından zengin olmasına rağmen buğdayın kabuğundaki birçok mineralden mahrum olduğunu dile getirdi.

"Son yıllarda artan hastalıkların sebeplerinden biri beyaz un"
Bekaroğlu, beyaz ekmek için beyaz un kullanıldığını ifade ederek, beyaz unun kepekten yoksun, B vitamini bakımından da fakir olduğunu aktardı.

"Son yıllarda çıkan obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kolon kanseri gibi birçok hastalığın ana sebeplerinden bir tanesi beyaz ekmek tüketimimizin fazla olması" diyen Bekaroğlu, Türkiye'deki diyabet oranının yüzde 12-13'e yükseldiğini, bunun sebebinin glisemik endeksi yüksek unlardan yapılmış ekmekler olduğunu söyledi.

Bekaroğlu, tam buğday unundan veya kepeği yüksek undan yapılmış ekmeklerin glisemik endeksinin düşük olduğunu dile getirerek, alınan gıdaların daha yavaş kana karışacağını, daha uzun süre doygunluk hissi vereceğini, son yıllarda Türkiye'de hızla artan obezlik oranının düşeceğini anlattı.


"İki yeni ürün"
Avrupa'da özellikle çavdar unundan yapılmış ekmeklerin fazla miktarda tüketildiğini, bu ekmeklerin glisemik endeksinin düşük ve faydalı olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, şöyle devam etti:

"Sağlıksız ekmek tüketilince sağlık harcamalarımız da artıyor. Tam buğday veya çavdar unlu, kepekli ekmeklerin tüketilmesi daha az sağlık gideri demektir. Daha sağlıklı olacağız, daha az ilaç ve tahlil parası vereceğiz, iş kaybı daha az olacak. Son yıllarda gördüğüm en anlamlı kampanya. Başbakanımızın bunu gündeme getirmesi duyarlılığı en üst düzeye taşıdı.

Biz bu kampanyaya zaten hazırlıklıydık. Son 4-5 yıldır özellikle esmer ekmeklerde yani tam buğday veya çavdar unlu ekmeklerde satışlarımız her yıl bir önceki yılı neredeyse ikiye katlayarak geldi. Tesislerimiz de buna uygun halde. Bu kampanyaya yönelik iki yeni ürünümüz olacak. Bunlar; tuzsuz çavdarlı ve tuzsuz tam buğday unlu ekmekler. Ürünlerimiz hem diyabet hem de tansiyon hastaları için. Ürünlerimizi kısa sürede satışa sunacağız. Büyük ihtimal Şubat ayı içerisinde raflarda yerini alacak. Esmer ekmeklerimize sayın Başbakanımızın çağrısından sonra bir yönelme de oldu. Başbakanımızın çağrısından sonra esmer ekmek satışlarımız yüzde 10'a yakın arttı. Tam buğday unlu ufak ekmeklerimiz de var. Onların da satışında artış var."

Yakında İHE olarak ekmekte çığır açacak uygulamaya geçeceklerini vurgulayan Bekaroğlu, kampanyanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ilerleyen tarihlerde açıklanacağını sözlerine ekledi.

Günde 1 milyon ekmek
Her geçen gün artan ekmek üretimlerine dikkati çeken Bekaroğlu, "Şu anda günlük yaklaşık olarak 1 milyon civarında 300 gramlık beyaz ekmek üretiyoruz. Bizim beyaz ekmeğimize de belirttiğim gibi beyaz demek çok doğru değil. Kesilip bakıldığında buğdaydan, kepekten gelen sarımtıraklık var. Bunun yanında ufak Akdeniz ekmeği dediğimiz çavdarlı, tam buğday unlu, büyük çavdarlı, organik ürünlerimiz var. Bunları da sayı itibarıyla yaklaşık 500 bin civarında üretip satıyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52