Bamya çorbası şifa deposu gibi

Konya yöresinde sevilerek tüketilen çiçek bamya çorbası, sağlığa olan faydalarına karşın fiyatıyla cep yakıyor. Kansere karşı hayli etkili bir besin olan çiçek bamyanın fiyatı 160 lirayı geçti.

Bamya çorbası şifa deposu gibi


Haber / Buğrahan Kırımlı
Gıdavitrini - Konya yöresinde sevilerek tüketilen çiçek bamya çorbası, sağlığa olan faydalarına karşın fiyatıyla cep yakıyor. Türkiye’nin en önemli bamya üretim merkezi olan Amasya’da çiçek bamyanın kilogram fiyatı 160 TL’nin üzerine çıktı.

Konya yöresinin Türk mutfağına armağanı olan çiçek bamya çorbası; kanser hastalıkları başta olmak üzere insan sağlığı açısından çok sayıda fayda sağlamasına karşın, yüksek fiyatıyla hem restoranları hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor.

Fiyatı altınla yarışıyor
Bamya fiyatlarının aşırı artış gösterdiğini ifade eden Mis Konyalı Genel Müdürü İsmail Yağız, şu bilgileri verdi:
“Çiçek bamya çorbası, sağlıklı beslenme açısından çok önemli ve özel bir lezzettir. Baharın etkisini gösterdiği şu günlerde, çiçek bamya kullanılarak hazırlanan etli bamya çorbası, hem lezzetiyle hem de içerisinde bulundurduğu lifler sayesinde sağlığımıza sağlık katıyor. Ancak, bu özel ürünün kilogram fiyatı adeta altınla yarışır duruma geldi. Son dönemde çiçek bamya fiyatları 160 TL’ye kadar yükseldi. Hatta, perakende fiyatı 180 TL’ye kadar çıkmış durumda. Fiyatların bu şekilde seyretmesi hem bizleri, hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Bu dalgalanmaya çare bulunması gerekiyor.”
Tarladan sofraya, en doğal haliyle…
Mis Konyalı Ümraniye’de, enerji ve şifa deposu bamya çorbası ile sağlıklı yaşama merhaba deme zamanı. Misafirlerine hazırladığı yerel lezzetlerle beğeni toplayan Mis Konyalı, bahar mevsiminin kendisini iyice hissettirdiği şu günlerde hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğün olan çiçek bamya çorbasıyla sağlığınıza katkıda bulunuyor.
Beslenme uzmanlarının “sihirli sebze” olarak tarif ettiği, besin içeriğiyle sağlık ve vitamin deposu olarak değerlendirilen çiçek bamya çorbasının faydalarına dikkat çeken Mis Konyalı Genel Müdürü İsmail Yağız, “Sağlık deposu bu eşsiz lezzetten kimse mahrum kalmasın, çiçek bamya çorbasını en doğal ellerden yemek isteyen misafirlerimizi Mis Konyalı Ümraniye’ye bekliyoruz” dedi.
Kansere kalkan oluyor!
Çiçek bamyayı harika bir besin olarak tarif eden beslenme uzmanları, etli bamya çorbasının kurutulmuş çiçek bamyadan üretildiğini ve Konya ilinde düğün yemeklerinin baş tacı olduğunu vurguluyorlar.

Bamyanın faydalarını sıralayan sağlıklı beslenme uzmanları, birbirinden önemli ipuçları veriyorlar:

- Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi oluşturur.
- A, B, C, K vitaminlerinden oldukça zengindir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasında oldukça etkilidir. K vitamininden yüksek olduğu için kan pıhtılaşmasında rol oynar. İçinde bulunan mineraller sayesinde halsizliğe birebirdir.
- Bamyanın içerisinde bulunan müsilaj ve reçineli zamklar mideyi kansere karşı korur. 
- İçerisinde bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde bağırsakların temizliğini yapar, doğal probiyotik özelliğine sahiptir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlık problemleri yaşayanlara tavsiye edilebilecek harika bir besindir.
- Bamya çok iyi bir antioksidandır. Kanser başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, alzheimer gibi birçok kronik hastalığa karşı bamya tüketilmelidir.
- Kanser hücrelerini yavaşlatması özelliğinin yanında, erkeklerde prostat hastalığı ve ağrısında da tedavi edici etkiye sahiptir.
- Göz retinasını koruma ve kataraktı önlemede destekçidir.
- Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.
- Sindirim sistemindeki asidi dengelediği için ülseri önlemede çok büyük rolü vardır.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2018, 23:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52