Yıllarca yaban otu diye söktük altın çıktı

ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, 'Karadeniz bölgesinde üreticiler tarafından yaban otu sanılarak yıllarca sökülen altın çileğin artık üretildiğini söyledi.

Yıllarca yaban otu diye söktük altın çıktı
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, 'Karadeniz bölgesinde üreticiler tarafından yaban otu sanılarak yıllarca sökülen altın çileğin artık üretildiğini söyledi.

İslam bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kuru yemişçiyi ziyareti sırasında kilosunu 50 liradan satın alarak gündeme getirdiği altın çileğin Karadeniz Bölgesi'nde de yıllarca yetiştiğini ancak bölge halkı tarafından yaban otu diye söküldüğünü belirtti.

Ancak altın çileğin tanınmasıyla birlikte yetiştirilmeye başlandığını söyleyen İslam, "Artık altın çilek bölgemizde yetişebilen ve tüketilebilen bir sebze türüdür" diye konuştu.
Altın çileğin Karadeniz iklimini çok sevdiğini ve özellikle düşük rakımlı yerlerde rahatlıkla yetiştiğini ifade eden İslam, şunları kaydetti:
"Altın çilek bir kaç yıl önce gündeme gelmiş ve Türkiye o yıllarda bu ürünü tanımıştı. Ancak bölgemizdeki üreticiler tarafından yaban otu sanılarak yıllarca sökülen altın çilek artık üretilmeye başlandı. Üreticiler bahçelerinde yetişen bu ürünü artık sökmüyor. Aksine tüketmeyi tercih ediyor. Bir çok üretici ise bu ürününün tohumlarından faydalanarak daha fazla değerlendirmek üzere yetiştirmeye çalışıyor. Altın çileğin bölgemizdeki üreticilere gelir amaçlı bir katkısı yok. Ancak her geçen gün bu ürününün bölgemizde yaygınlaştığı da bir gerçek. Vatandaşlarımız şu anda bu ürünü insanlara sağladığı faydalarından dolayı tüketiyor ve yetiştirmeye çalışıyor. İnanıyoruz ki bu ürün daha fazla yetiştirilmesi durumunda aynen kivi de olduğu gibi üreticilere ek gelir sağlayacaktır."
İslam, altın çileğin sindirim sistemine olan faydalarıyla ve zayıflatıcı özellikleriyle bilindiğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52