Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Aktaş'ın da aralarında bulunduğu uluslararası araştırıcı grup, Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesinde domates üzerinde yaptıkları çalışmalarda önemli bir başarıya imza attı.
Araştırma hakkında bilgi veren Doç.Dr. Aktaş, "Bu çalışmayı ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdik. Aslında yapılan araştırma tesadüfi bir şekilde ortaya çıkmış. Bundan 10 yıl önce çalışmalar başlamış. Sadece domatesin raf ömrüne yönelik yapılan bir çalışma ama araştırıcıların yapmış olduğu gözlemlere göre domatesin değişik renklerinden kaynaklanan özelliklerin tada yansıdığı tespit edilmiş bunun üzerine son 3-4 yıldır da bu konunun üzerine gidilerek çalışmalara başlanmış" dedi.
GENLERİN AKTİF HALE GETİRİLMESİ
Doç.Dr. Aktaş, çalışmada domatesin içerisinde bulunan genlerin daha aktif hale getirilmesiyle meyvenin daha fazla klorofil sentezlemesi sağlanarak fotosentez kapasitesinin artırıldığını, meyve içerisinde daha fazla suda çözülebilir şeker, likopen ve diğer aroma maddeleri sentezlenerek, yeme kalitesinin yükseltildiğini söyledi.
Burada domatesin tadını değiştirebilecek genetik yapının ortaya konulmak istendiğini anlatan Doç. Dr. Hakan Aktaş, şunları kaydetti: "Bunun da domatese renk veren klorofil maddesinde gizli olduğu tespit edildi. Gördüğünüz gibi bu domates ham oluşum döneminde açık yeşil renkte. Yerli bir domates baktığınızda bir kısmı koyu bir kısmı açık yeşil renkli. Ticari olarak yetiştirilen domateslerde klorofil oranı düşüktür. Ama yerli domateste daha farklı tad alırız. Bunun nedeni şeker miktarının, likopen oranının daha yüksek olmasıdır."
Yaptıkları çalışmada domatesin bir kısmındaki koyu rengi tamamına yaymaya çalıştıklarını anlatan Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylece domatesin her tarafı koyu yeşil renkli oldu ve açık yeşil domatese göre daha lezzetli domates elde edildi.Bu araştırma bize ilerleyen dönemlerde yapılacak ıslah çalışmalarında genetiği iyileştirerek domates içindeki bir geni meyvelerde sentezleyerek daha koyu yeşil renk almasını sağlamaya yönelik olacak. Bu ürün genetiği değiştirilmiş bir ürün değil genetiği iyileştirilmiş bir üründür. Domatesi yediğimiz zaman yerli domatesten bile daha lezzetli aroması daha yüksek olacak."
Yerli tohumla tadı geri geldi
Sofraların vazgeçilmezi olan domatesi her mevsim aynı lezzette tüketmek artık hayal değil. Yapılan bilimsel bir çalışmayla domatesin lezzeti artırıldı.
YORUM EKLE
1
Hububat krizi Türkiye'yi 'teğet' geçecek mi?
2
Eker ve Uludağ Üniversitesi elele
3
Pahalı yem süt sığırını mezbahaya gönderdi!
4
AVM'lere yeni düzenleme geliyor
5
Hububat üretimindeki düşüş korkutuyor!
6
Değişen tatlar geleneği de değiştirdi!
7
Kuru fasulye zam şampiyonu oldu!
8
Lezzeti sevgi ve sadakatla mayalıyor
9
Ülker Ducros’tan Ramazan tarifleri
10
Birbirinden özel bilgiler Altıncadde'de!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12