Tüccarın zararı 2 milyon lira!

Finike’de soğuk hava deposuna kaldırılan narın yüzde 30’u çürüdü. Çürümeye bağlı olarak tüccarın zararının 1 milyon 800 bin lira olduğu belirtildi.

Tüccarın zararı 2 milyon lira!
Çürümenin nedenlerini araştıran Ziraat Odası, 15 Mart’tan itibaren de ürüticiye eğitim verecek. Narın eskisi gibi değer kazanması için yeni pazarlara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Tarım merkezlerinden Fini-ke’de bu yıl soğuk hava depolarına kaldırılan 5 bin ton narın yüzde 30’u çürüdü. Çürümenin yanlış ilaçlama, hatalı kesim veya olumsuz depo şartlarından kaynaklanabileceği belirtiliyor. Ziraat Odası, bir yandan çürümenin sebeplerini araştırıyor, diğer yandan da üreticiyi bilinçlendirmek amacıyla eğitim çalışması düzenliyor.

Yeni sezonda çürüme sıkıntısıyla karşılaşmamak için kolları sıvadıklarını belirten Oda Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Soğuk hava depolarındaki yaklaşık 5 bin ton narın yüzde 30’si çürüdü. Zarar 1 milyon 800 bin lira.” dedi. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) iki profesör ve Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden alanında uzman kişileri bölgeye davet ettiklerini ifade eden Sarıçobanoğlu, “Çürüme ilaçlamadan mı, hastalıktan mı yoksa depo şartlarından mı kaynaklanıyor, bilemiyoruz. Bununla alakalı üreticiye eğitim vereceğiz. Toplantıya üreticilerin hepsini çağırdık. Prof. Dr. İsmail Karaca, Prof. Dr. Gülsel Karaca, Bilal Aydoğan ve Mehmet Cebeci seminer verecek.” diye konuştu.
Nardan para kazanamayan üreticilerin sektör değiştirmeyi düşündüğünü söyleyen Sarıçobanoğlu, fazla üretim nedeniyle nar piyasasının sönük geçtiğini dile getirdi. Sarıçobanoğlu şöyle devam etti: “Bu yıl 8 bin ton nar hasadı yapıldı. İlk ekildiği dönemler 2-3 liradan satılırdı. Bu yıl 50 kuruşa kadar düştü. Narı bırakıp zeytin, badem gibi üretim dallarına geçmek isteyen çiftçilerimiz var.”

Nar üretiminin en çok Akyaka, Yalnız ve Aykırtça köylerinde yapıldığı bilgisini veren Sarıçobanoğlu, Amerika ile kurulacak iyi bağlantılarla ihracatın artabileceğini kaydetti. Sarıçobanoğlu, narın eski değerine kavuşması halinde üretiminin artacağını sözlerine ekledi.
Üreticiler pazar sıkıntısından dertli

Finikeli nar üreticilerinden Emin Çelik, 150 kök nar ağacından 7 ton hasat yaptığını, ancak çok kazanamadığını ifade etti. Bu yıl 60 kök nar ağacını söktüğünü belirten Çelik, "Yeni pazarlar bulunur da ihracat artarsa nar yine para eder." dedi.

Yalnız köyünde 25 yıldır nar üreticiliği yapan İsa Uluyol (43) da sıkıntının ihracat probleminden kaynaklandığını söyledi. 2 bin kök nar ağacından 80 ton hasat yaptığını söyleyen Uluyol, "70 kuruştan sattım. Masrafı kurtarmıyor. Eğer yeni pazarlar bulunursa bu ihracatçıdan üreticiye kadar herkese yansır." diye konuştu. Uzun yıllar nar üreticiliğiyle uğraşanlardan birisi de Bayram Ali Türkön, 350 kök nar ağacının bulunduğunu ve narlara gözü gibi baktığını ifade etti. Türkön, "Bu sezon 20 tondan fazla nar verdim. Fiyatlar çok düşük. 70 kuruştan gitti. İnşallah yeni pazarlar çıkar da biz de emeğimizin karşılığını alırız." şeklinde konuştu.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52