Tüccar limona ilgi göstermedi!

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü’ne ait narenciye bahçelerinde yetiştirilen tahmini 4 bin 530 ton limon üçüncü defa ihaleye çıkardı.

Tüccar limona ilgi göstermedi!
İlk ihalede 20 parselden 7 parseli, ikinci ihalede 20 parselden 10 parseli ve 3. İhalede ise 20 parselden ancak 6 parseline alıcı çıktı. Çok sayıda tüccarın yer aldığı ihaleye birinci, ikinci ihalede olduğu gibi yine 3 firma teminat yatırarak ihaleye girdi. 20 parselden oluşan ihalede ancak 6 parseli Muhammet bedeli olan ve yine 49 kuruştan, KDV’si eklenerek satılabildi.

Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü Lokali’nde yapılan açık artırma ihale usulü ile gerçekleştirilen limon ihalesinde; Komisyon Başkanlığına Müdür Yardımcısı Şevket Şahin, Bahçeler sorumlusu Ziraat Mühendisi Engin Paslı, Ticaret Şefi Bülent Öztürk ve Muhasebe Şefi Kamil Şahin komisyonda yer aldı. Yapılan ihaleye ise Hüdaverdi, Çetin Kılıç ve Akgün Tur Firmaları teminat yatırıp, üç firma olarak katıldı. İhalede satışa çıkarılan 20 parselden 6 parseldeki limon bahçesinin 3 parselini Hüdaverdi, 1 parselini Çetin Kılıç Firması ve 2 parseline de Akgün Tur Firması alıcı çıktı. 14 parseldeki ürünlere hiçbir firma teklif vermedi.

Dalaman TİGEM Müdürlüğü tarafından İhaleye çıkarılan 4 bin 530 ton üründen, ancak 6 parselden bin yüz ton ürüne fiyat verilerek satılmış oldu.

İhaleye çıkarılan 4 bin 530 ton üründen, bin 55 ton ürüne fiyat verildi. Açık arttırmada verilen fiyatların Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde yapılacak değerlendirmenin ardından kesinlik kazanacağı bildirildi. TİGEM'de limon ihalesinin dördüncüsünün ise yapılıp yapılmayacağı konusu belirsizleşti.

TİGEM İşletme Müdürü Şefattin Zeybek, “Ürünümüz mutlaka satılacak bunu zaman içinde göreceğiz. Şimdilik sıkıntı tüccarın ihracat yapamamasına bağlıyoruz. Dediğimiz gibi bunu ilerleyen zaman içinde göreceğiz.” dedi.

Yapılan ihaleye tüccarın ilgi göstermediğine işaret eden Ortaca ve Dalaman Ziraat Odaları Başkanları Salim Çöllü, ile Ünatın Barın, “İhaleye katılımın az olma nedeni tüccarların ihracat yapamaması büyük bir etken. Tüccarlar; burada bunu da bilinçli olarak kullanıp, limonu daha düşük fiyatlara almak istemesidir. Bir başka etken ise devletin tarım politikasının olmamasından da kaynaklanmasıdır. Şu an yurt dışında bir alıcı yok. Tüccarda bunu görerek malı temkinli alıyor. Önümüzdeki ay İspanya’da limon satışı başlayacaktır. Onlar bu konuda daha şanslı. Çünkü taşıma maliyetleri düşük. Ülkelerinde ekonomik krizde var; bunlar onlar içinde bir avantaj. Yani şu durumda bizden bir adım öndeler. İnşallah ihracat açılır ve bizde ürünümüzü satarız.” dediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52