Tarımda Türk -Kırgız ittifakı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeyi Kırgız kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz" dedi.

Tarımda Türk -Kırgız ittifakı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gitti. Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te çalışma ziyaretinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edildi.
Eker ve beraberindeki işadamı heyeti, Manas Uluslararası Havaalanında Kırgızistan Tarım ve Sulama Bakanı Askarbek Janıbekov ile Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal tarafından karşılandı.
Bakan Eker, daha sonra Başbakanlık Konutu'na geçerek Başbakan Ömürbek Babanov ile görüştü.
Eker, burada yaptığı konuşmada, Başbakan'a kendisini ve heyetini Cumartesi günü kabul ettiği için teşekkür etti. Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana ilk kez Türkiye'den bir Tarım Bakanının bu ülkeyi ziyaret ettiğini anımsatan Eker, Kırgızistan'a tarım, hayvancılık, tavukçuluk, ilaç ve gübre alanında yatırım yapmak için bilgi alışverişinde bulunmak için geldiklerini belirtti.
İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından her alanda işbirliğinin ivme kazandığını vurgulayan Eker, iki ülke hükümetleri arasında vize muafiyeti, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin işleyişi hakkındaki anlaşma ve iki ülke ilişkilerinin 20. yıldönümü nedeniyle imzalanan anlaşmaların yanı sıra iki ülke cumhurbaşkanlarının ziyaretleriyle pekişen ilişkilerin üst seviyeye çıktığını ifade etti.
Eker, Kırgızistan'da 2010 yılında yaşanan olayların ardından manevi ve maddi yardımı ilk ulaştıran Türkiye'nin son iki yılda Kırgızistan'a 20 milyon dolar hibede bulunduğunu, 15 milyon dolar TİKA aracılığıyla destek sağlandığını ve 50 milyon dolar civarında borcunun silindiğini hatırlattı.
Eker, Türkiye'nin Kırgızistan'ın kalkınması için desteğini sürdüreceğini ifade ederken, bir milyon 300 bin tarım arazisi bulunan Kırgızistan'a destek olmak ve yatırım yapmak istediklerini, bunun için görüşmeye ve girişimlerde bulunmaya geldiklerini anımsattı.
Türkiye'nin tarım alanındaki başarısına değinen Eker, Türkiye'nin dünyada önemli bir ülke haline geldiğini, bu nedenle bugün Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada yer aldıklarını söyledi. Türkiye'nin tarım alanındaki başarısına, iktidarın stratejik yaklaşımı, üretilen politikalar ile alınan tedbirlerle ulaşıldığını belirten Eker, "Biz, sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeyi Kırgız kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz" dedi.
Eker, Kırgızistan'da mevcut tarım alanındaki zenginliklerin doğru bir şeklide kullanılması durumunda çok başarılı olunacağına dikkati çekti. Eker, Kırgız tarafına, Türkiye olarak, Kırgızistan'ın tarım arazilerinin kısa, orta ve uzun vadeli olarak master planının çıkarılması için teklifte bulundu.
Başbakan Babanov da Kırgızistan'ın topraklarında Türk kardeşlerini ağırlamaktan büyük onur duyduklarını belirterek, Türkiye hükümetinin ve halkının verdiği desteği hep yakından hissettiklerini belirtti ve teşekkür etti. Babanov, Türk işadamlarını Kırgızistan'a yatırıma davet etti.
Eker, yarın başkent Bişkek'e 40 kilometre mesafede bulunan Patrovka köyünde Kırgız-Türk-Alman ortaklığında kurulması planlanan büyükbaş yetiştirme çiftliğinin temel atma törenine katılacak. Eker daha sonra, Kırgızistan Tarım Bakanlığı'nda ikili ve heyetlerler arasında görüşmelerde bulunacak. Eker ve beraberindeki heyet Pazartesi günü Bişkek'ten ayrılacak.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52