Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen makarnalık buğday tohumu "Soylu" ile ürüne ekstra su verilmeden yüksek verim ve kalite alınması bekleniyor.
SÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, makarnalık buğdayın özel iklim şartları gerektirmesi nedeniyle her yerde yetiştirilebilen bir buğday türü olmadığını belirtti.
Türkiye'nin makarnalık buğday yetiştirme konusunda dünyadaki şanslı ülkelerden biri olduğunu ifade eden Soylu, makarnalık buğdayın dünyada değerli bir ürün olduğunu aktardı.
Soylu, Türkiye'de makarnalık buğdayın üretiminde kalite sorununun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Fakülte olarak bu sorun üzerinde çalışmalar yaptık. Bölümümüzden Prof. Dr. Bayram Sade ile birlikte melezleme ıslah çalışmalarına başladık. Bu çalışma yaklaşık 15 yıllık bir çalışma. Yeni bir buğday çeşidinin geliştirilmesi 10-15 yılda gerçekleşir. Bu çeşit için çalışmalar 1995 yılında başlamış ve 2009 yılında bitmiştir. Aday çeşit geliştirildikten sonra tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne başvurduk. Çeşidimiz merkez tarafından 2 yıl boyunca Türkiye'nin 6 farklı bölgesinde denendi ve diğer çeşitlerle karşılaştırıldı. Çalışmalar sonucu ismini 'Soylu' olarak belirlediğimiz çeşidimiz kalite yönünden üstün vasıflı ve verimli bir çeşit olarak tescillendi."
Sulu tarım yapılamayan araziler için fırsat
Söz konusu buğday çeşidini farklı bölgelerde ve fakültenin uygulama sahasında test ettiklerini anlatan Soylu, "Kuraklığa dayanıklı, kardeşlenmesi ve harman olma kabiliyeti yüksek bir ürün. Hem kuru şartlara uygun hem de verim kalitesi yüksek olan bu ürün inşallah 2-3 yıl içinde çiftçimize ulaşacak. Bu buğday çeşidinden üretilen makarnalar çok kaliteli olacak" diye konuştu.
Makarnalık buğdayın genellikle sulu tarım yapılan arazilerde üretildiğini anımsatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geliştirdiğimiz bu çeşitle sulama yapmaksızın hem yüksek verim hem de yüksek kalite elde etme şansımız var. Mesela Afyon, Ankara, Çorum, Çankırı, Eskişehir, Isparta, Konya ve Kütahya'nın yüksek yağış alan ve taban suyu yüksek olan yerlerinde sulama yapmaksızın hem yüksek verim hem de yüksek kalite elde etme şansımız var. İnşallah ülke tarımına katkısı olacak diye umut ediyoruz."
Soylu, kuru koşullar için makarnalık buğday çeşidinin az olduğu ülkemizde çiftçilere bir alternatif sunduklarını sözlerine ekledi.
'Soylu buğday'da yüksek verim sevinci
SÜ Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen makarnalık buğday çeşidi "Soylu" ile ürüne ekstra su verilmeden yüksek verim ve kalite alınması hedefleniyor.
YORUM EKLE
1
Diyabet'ten korunmak için bunları yapın!
2
İşte Türkiye'deki milyoner sayısı
3
EBK 'kurban'cıları kurtarabilecek mi?
4
Sağlıklı ve helal gıda için önemli tavsiyeler!
5
Gıda sektörüne Umem müjdesi
6
Maliyeden lokantacılara denetim mesajı
7
Gıda, tarım ve hayvancılığa çıkış formulü
8
Buğday ile koyun, gerisi oyun!
9
Türk tohumculuğu tamamen yerli olma yolunda
10
2013'ün emtia yıldızı mısır olacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12