Türkiye'deki taze fasulye üretiminin yüzde 22'sini karşılayan Burdur'da sıcak hava üretimi olumsuz etkiledi. Sezon başında kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin fiyatı da 80 kuruşa kadar geriledi. Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fasulye üretiminde geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşirken bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin 25 bin ton civarında beklendiğini söyledi.
Türkiye'de taze fasulye üretiminin yapıldığı en verimli ovalardan birinin İnsuyu Ovası olduğunu ifade eden Kemal Kubilay, Burdur'da son yıllarda üretilen en önemli tarım ürününün taze fasulye olduğunu bildirdi. İnsuyu Ovası'nda yetişen fasulyenin kalitesi, lezzeti ve dayanıklılığı ile Türkiye'de adından söz ettirmeye başladığını anlatan Kubilay, İnsuyu Ovası'nda yetişen taze fasulyenin diğer illerde yetişen fasulyelerden daha lezzetli olmasının yayla havasında yetişmesinden kaynaklandığını kaydetti.
İnsuyu Ovası'nda yapılan fasulye üretiminin bölgedeki birçok çiftçinin de geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Kubilay, "Özellikle bölgedeki 8 köy geçimini fasulye üretiminden sağlıyor. Yaklaşık 20 bin dönüm arazide yapılan üretim haziran ayından eylül ayına kadar devam eder" dedi.
Sezon başında 2.5 lira olan fiyat 1 liraya düştü
İnsuyu Ovası'nda kurulan fasulye halinde her gün ortalama 300 ton fasulyenin alıcıya ulaştırıldığını bildiren Kubilay, "Fasulye, bölgedeki çiftçilerimizin tek geçim kaynağıdır. Yaklaşık bin 500 kişi geçimini fasulye üretiminden sağlıyor. Ayrıca birçok köyden çalışmak için gelenlere de istihdam sağlanıyor" diye konuştu.
Kubilay, Türkiye'deki taze fasulye üretiminin yüzde 22'sinin İnsuyu Ovası'ndan karşılandığını vurgulayarak, "Geçen yıla göre bu yıl üretimde düşüş oldu. Bunun en önemli nedeni ise aşırı sıcaklar. Geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşmişti. Bu yıl ise 25 bin ton civarında rekolte bekliyoruz" diye konuştu.
Kemal Kubilay, İncesuyu Ovası'nda yetişen fasulyenin başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderildiğini anlatarak, özellikle büyükşehirlerde İnsuyu fasulyesinin tercih edildiğini kaydetti.
Bu yıl sezon başında üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin bugünlerde 80 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğunu dile getiren Kubilay, şöyle konuştu:
"Bundaki en büyük neden, üreticiler arasında birlik olmayışıdır. Bir kilo fasulyenin çiftçiye maliyeti neredeyse 1 lirayı buluyor. Bu nedenle belirli fiyat politikasının oluşturulması gerekiyor."
Sıcak taze fasulye üretimini de vurdu
Sezon başında kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin fiyatı 80 kuruşa kadar geriledi.
YORUM EKLE
1
'Okulda Diyabet Programı'na ödül
2
Süt üreticileri istikrarsızlıktan rahatsız
3
Banvit ihracatını arttırıyor
4
Kırmızı et üretimi yüzde 6,7 arttı
5
Şahenk tarıma giriyor!
6
12 firma yeniden üretime başladı
7
Ramazan'da en çok 'tarif' tıklandı
8
G20 gıda krizini masaya yatırıyor
9
TGDF'ye GDO için rest çekti
10
Hazır kıymada büyük tehlike!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11