Rekolte arttı patatesin yüzüne bakan yok!

Afyonkarahisar'da kilogramı 35 kuruşa mal edilen patatesin maliyetinin altında satılması nedeniyle üreticinin zarar ettiği belirtildi.

Rekolte arttı patatesin yüzüne bakan yok!

Afyonkarahisar'da kilogramı 35 kuruşa mal edilen patatesin maliyetinin altında satılması nedeniyle üreticinin zarar ettiği belirtildi. Banka ve kooperatiflere borcu olan bazı üreticiler 27 kuruştan ürününü elden çıkarmaya çalışırken, bazıları da kışın fiyatın yükseleceği beklentisiyle ürünlerini depolara kaldırdı.

Türkiye'nin sayılı patates ekim alanlarına sahip Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde patates, bu sene üreticisinin yüzünü güldürmedi. Yaklaşık 33 bin dekarlık alanda patates ekimi yapılan ilçede, rekoltede geçen yıla göre yüzde 15 civarında artış oldu. Geçen yıl 99 bin ton patatesin üretildiği bölgede, bu yıl 110 bin ton civarında patates rekoltesi bulunuyor.

Şuhut Gıda, Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Tuncer, geçen yıl patates piyasanın 50 kuruştan açıldığını bu sene ise sezonun 27 kuruştan başladığını söyledi. Tüccarlar tarafından çok fazla alım olmadığını belirten Tuncer, bunun nedeninin Şuhut'ta olduğu gibi diğer illerde de ekim alanlarının artmasından kaynaklandığını belirtti.

MALİYETİ 30 KURUŞ
Şuhut yöresinde 10'dan fazla patates çeşidi üretildiğini ve kışlık çeşit olan 'agria'nın meşhur olduğunu ifade eden Tuncer, "Üretici bu fiyatlarda zarar ediyor. Geçen sene bir kilo patatesin maliyeti 30 kuruştu. Bu sene ise 30 kuruşun üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Mazot, elektrik, gübre, işçilik maliyetlerindeki artış üzerine ilacı, gübreyi borçla alıyor. Geçen sene borcunu ödeyemeyenler var. Bu sene de veresiye aldılar borçlandılar." dedi.

Ali Tuncer, Şuhut'ta bin 500 üreticinin bu işle uğraştığını ifade ederek, ekim planlaması yapılarak iki yılda bir ekilen tarlaların üç, dört yıla çıkarılmasını, bu sayede ihtiyaçtan fazla üretimin sınırlandırılması gerektiğini anlattı.

"ZARAR EDİYORUZ"
Şuhutlu patates üreticilerinden Mustafa Kızılkaya (53) da yıllardır patates ekimi yaptığını, ancak son yıllarda zarar ettiklerini söyledi. Kızılkaya, kilogramını 35 kuruşa mal ettikleri ürünlerine 20 kuruşa bile alıcı bulamadıklarını belirterek, patatesleri depolara kaldırdıklarını belirtti. Birinci sınıf patatesleri bazı cips firmalarının 27 kuruştan aldığını, ancak geriye kalan ikinci sınıf patateslerin yüzüne kimsenin bakmadığını ifade eden Kızılkaya, girdi maliyetlerinde geçen yıla göre yüzde 40'lık bir artış olmasına rağmen patates fiyatlarını aşağı gitmesinin üreticiyi batırdığını savundu. Kızılkaya, mazotun litre fiyatının 4,5 liraya yaklaştığını, elektrikte yüzde 40'lık bir artış meydana geldiğini birçok üreticinin icralık olmasından dolayı bankalara borcunu ödeyemediğini anlattı. Kızılkaya, patatesleri satamazlarsa ya havyan yemi olarak kullanacaklarını, ya da depolarda çürümeye terk edeceklerini dile getirdi.

Şuhut patatesi, kalitesi, lezzeti ve dayanıklılığı nedeniyle Türkiye'nin her yerinden ilgi görüyor. Daha çok İstanbul, Bursa, İzmir, Kütahya, Eskişehir, Denizli Isparta gibi illere gönderiliyor.
Haberler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52