GIDAVİTRİNİ - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, meyvelerin olgunlaşma zamanı ile ilgili bir çalışma yaptı. Bu çalışma sonucunda olgunlaştıktan sonra kısa sürede tüketilmezse çürüyen narın raf ömrü 4 aya kadar uzadı.
Nar üretiminin son yıllarda hızla yayıldığı Türkiyede, narın raf ömrü de uzadı. Olgunlaştıktan sonra en fazla 2 ay çürümeden kalabilen nar, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün çalışmaları sonucunda 4 ay muhafaza edilebilecek.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, farklı dönemlerde olgunlaşan nar türleri geliştirdiklerini söyledi. Sonbaharda olgunlaşan narın tüketim süresinin kısa olduğunu belirten Karaman, "Nar olgunlaştıktan sonra 1-2 ay içinde tüketilmezse çürüyor. İdeal depolama şartlarında 2 aya kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebiliyor. Piyasaya farklı zamanlarda nar arz edilmesi düşüncesinden yola çıkarak erkenci, orta erkenci ve geçiçi türler geliştirdik. Raf ömrü uzun dediğimiz türler ideal depolama şartlarında 4 aya kadar dayanabiliyor" dedi.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü meyvecilik bölümünün araştırma faaliyetlerinden bir tanesinin de nar meyvesi olduğunu anlatan Karaman, Ege Bölgesi'ne uygun türlerin belirlenmesi için uzun süreli çalışma yapıldığını dile getirdi. Ege Bölgesi'nde 2 nar çeşidinin geniş ekim alanı bulduğunu ifade eden Karaman, "Bu eski çeşitlerin verimliliği yüksek olmasına rağmen dane irilik açısından küçük olması nedeniyle piyasadan çok talep görmüyordu. Son yıllarda daha iri daneli hem de yumuşak çekirdekli nar çeşitlerine ihtiyaç oldu. Yapmış olduğumuz ıslah çalışmaları sonucunda 5 adet nar çeşidini tescile sunduk. Bu yeni türlerimiz, hem iri dane yapısına, hem yumuşak çekirdekli hem de tatlı, mayhoş, ekşi ve her ara kademede farklı özelliklere sahiptir" diye konuştu.
Türkiye'de nar üretiminin son yıllarda hızla arttığını, meyvenin aynı dönemde olgunlaşması sebebiyle oluşan arz fazlası ve depolama imkânının fazla olmamasının etkisiyle bazı üretim bölgelerinde tarlada kaldığına dikkat çeken Karaman, şunları söyledi: "Depolama ve pazarlama sorunları son yıllarda ortaya çıktı. Piyasaya farklı zamanlarda nar arz edilmesi düşüncesinden yola çıkarak yeni türler geliştirdik. Islah programlarımızda erkenci, orta erkenci ve geççi türler geliştirdik. Depolama raf ömrü olarak da kısa, orta ve uzun depolama özelliğine sahip nar çeşidi ürettik. Raf ömrü uzun dediğimiz türler ideal depolama şartlarında 4 aya kadar dayanabiliyor."
Yakup Karaman, tescil ettirdikleri türlerde fidan üretiminin başladığını dile getirdi.
Narın raf ömrünü 4 ay uzattılar!
Olgunlaştıktan sonra en fazla 2 ay çürümeden kalabilen nar, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün çalışmaları sonucunda 4 ay muhafaza edilebilecek.
YORUM EKLE
1
Hastalığı değil, mutluluğu paylaşın uyarısı
2
Konya Şeker'den üreticiye bayram desteği
3
Şirehan Hotel'e dünya hayran kaldı
4
Kaçak hayvanları kurbanlık olarak satıyorlar
5
Kasaplar Odası'ndan "kurban eti" açıklaması
6
Kurban etini nar ve üzüm çekirdeğiyle pişirin
7
En doğal ilacın "posa" olduğunu biliyor musunuz?
8
Ünlü akademisyenden "kurban" uyarısı
9
Şekerciler "ucuz şekerlemeye" dikkat çekti!
10
Tarihi geçmiş sucukları yenilerine karıştırıyorduk
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11