Makedonya pirincine TİKA el uzattı

TİKA tarafından uygulanan Makedonya'da Pirinç Kalitesini ve Üretimini Geliştirme Projesi’nin ilk etabı başarılı bir şekilde tamamlandı.

Makedonya pirincine TİKA el uzattı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı işbirliğiyle uygulanan Makedonya'da Pirinç Kalitesini ve Üretimini Geliştirme Projesi’nin ilk etabı başarılı bir şekilde tamamlandı.

TİKA ve Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı işbirliğiyle uygulanan Makedonya'da Pirinç Kalitesini ve Üretimini Geliştirme Projesi’nin ilk etabı düzenlenen törenle tamamlandı. Koçana Belediyesi’nde düzenlenen törene Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Lyupço Dimovski, TİKA yetkilileri, Koçana Belediye Başkanı Ratko Dimitrovski, Makedonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Eyüp Kahveci, Makedonya Türk İşadamları Derneği Başkanı Kemal Nazım ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Dimovski, törende yaptığı açıklamada, Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı’nın projenin gerçekleştirilmesinde aktif olarak rol aldığını söyledi. Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Dimovski, TİKA’nın işbirliği ile gerçekleştirilen projenin Makedonya’da pirinç alanında tüm sorunları gidereceğini kaydetti. İhracatta ve pirinç kalitesinde sorun yaşadıklarını belirten Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Dimovski, “Bu duruma çözüm arıyorduk. Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TİKA’dan gelen yardım elini kabul ettik. Onlar soruna çözüm bulmakta proje ürettiler” dedi.

Türkiye’nin dünyanın en önde gelen pirinç üreticilerinden olduğunu vurgulayan Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Dimovski, “Pirinç üretiminde dünyanın en iyi enstitülerine sahipler. Biz de yardımı doğru yerden, üretimi, pazarı ve bilgisi olan yerden aldık. Konseptimiz şu, bizim ürettiğimiz pirinç Türkiye standartlarını karşılamalı. Mevcut üretimimiz bu standartları karşılamıyor. Eğer şartları yerine getirirsek ki bunda bir sorun olacağını düşünmüyorum, 2 yıl sürecek olan projede üretim şekli ve çeşitlerini benimsersek, Türk pazarına kapılarımız açılacak. Pirinç üreticilerine destek vererek, plasmanı ve fiyatı sağlama almak, iyi bir ödeme süresi sağlamak ve geçmiş dönemde de yaşadığımız sorunları bir daha yaşamamak istiyoruz” diye konuştu.

Belediye önünde yapılan törende Türk pirincinden vatandaşlara nohutlu pilav, sütlaç ile ayran ikramı yapıldı.

TÜRK PİRİNÇLERİ ERKEN OLGUNLAŞTI
Uzmanların heyete verdiği bilgilere göre iki parselde deney yaptıklarını ve ilk parselde 10 Türk pirinç çeşidi ile Koçana bölgesinin klasiği olmuş San Andrea türünü kıyasladıklarında Türk pirinçlerinin daha erken olgunlaştıkları gözlemlendiği ifade edildi. Daha küçük parsellerde denenen 14 değişik pirinç türünün de bu bölgeye uyum sağlandığını belirten uzmanlar, Makedon üreticileri tarafından en çok Efe çeşidinin beğenildiği belirttiler. Koçana Pirinç Enstitüsü’nün araştırmalar esnasında kullanacak Hasad makineleri, nem tayin cihazları, urun terazileri ve randiman olcum cihazlarida TİKA tarafından hediye edildi.

PROJE İKİ YIL DEVAM EDECEK
Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı ile TİKA tarafından Mart ayında imzalanan protokol çerçevesinde çalışmalar iki yıl sürecek. Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Koçana Enstitiüsü’nün ortaklaşa yürütükleri çalışmalar kapsamında 20 Makedon ve Türk aileye verilen Türk pirinç çeşitleri gelecek yıl da devam edecek. Bu çerçevede en uygun çeşitlerde geniş çaplı üretime başlanacak.

Proje kapsamında pirincin üretimi ve kalitesinin arttırılmasının yanı sıra teknik desteğin verilmesi de öngörülüyor. Ayrıca, pirinç üreticilerinin eğitimi ve pirinç üretiminde çalışan bilim insanları kadrosunun eğitimine de önem verilmekte. Bu cercevede Makedon uzman ve proje hedef gruplarindan olusan 32 kisilik heyet birer ay arayla Türkiye’de hasad ve ekim çalışmaları konularında eğitimlerini tamamlayarak ülkelerinde bu projede başarı sağlanmasına önemli katkı sağladılar.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52