Limon ihracatı yüz güldürüyor

Limon ihracatının başladığı ilk haftada, geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat miktarında yüzde 36, döviz girdisinde ise yüzde 42 artış kaydedildi.

Limon ihracatı yüz güldürüyor

Limon ihracatının başladığı ilk haftada, geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat miktarında yüzde 36, döviz girdisinde ise yüzde 42 artış yaşandığı bildirildi.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turunçgil meyveleri kesim, toplama, hasat ve ihraç tarihini belirleme komisyonunun limon bahçelerinde yaptığı inceleme ve kontrol sonucunda, tarihlerin belirlendiğini hatırlattı.

Bu kapsamda enterdonat ve mayer cinsi limonların hasadına 18 Eylül, ihracatına ise 24 Eylül'den itibaren müsaade verildiğini anımsatan Kaçmaz, belirlenen tarihlerde ihracatın başlatıldığını ve ihracatın sorunsuz şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
Sezonun ilk ihracat verilerinin kendileri açısından son derece umut verici olduğunu anlatan Kaçmaz, şu bilgileri verdi:
"Limon ihracatının başladığı ilk hafta, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 36, değerde ise yüzde 42 artış kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde, 17 bin 140 kilogram limon ihracatı yapılmış, bunun karşılığında ise 12 milyon 438 bin dolar gelir elde edilmişti. Bu yıl ise, 23 bin 400 ton ihracat yapılmış, 17 milyon 680 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Bu rakamlar bizim için çok önemli. Çünkü 2023 yılı hedeflerimize emin adımlarla ilerleyebileceğimize ilişkin bize çok güzel bir artı değer oldu."
Bilgilendirme faaliyetleri sayesinde üreticinin daha kaliteli ürünler piyasaya sunmaya başladığını dile getiren Kaçmaz, bunun da ihracatta yaşanan bazı sorunların önüne geçtiğini, bu dönemde ihracatı gerçekleştirilen hiçbir üründe sıkıntı duymadıklarını kaydetti.

Sezon sonu ümidi
Kaçmaz, 2011-2012 sezonunda yaklaşık bir milyon 430 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Sezon sonunda geçen yıla oranla yüzde 25'lik artış bekliyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz veriler, bu hedefi yakalayabileceğimize işaret" dedi.
Hedefi tutturabilmek için tanıtım faaliyetlerine de ağırlık vereceklerine işaret eden Kaçmaz, şöyle devam etti:
"Özellikle Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) olarak, çalışmalarımızı hedef pazarlarda yürütüyoruz. Hedef pazarlar, Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, eski doğu bloku ülkeleri. Tabi ki Uzakdoğu da hedef pazarlarımız içerisinde. 2 yıl önce greyfurt ihracatıyla oraya pazar yolunu açtık. Bu yıl da NTG, sezonla eş zamanlı olarak bu ülkelerde tanıtım faaliyetlerine başlayacak. Bilbordlarda ve televizyonlarda tanıtımlarımızı sürdüreceğiz. Yine uluslararası tanınırlığı olan kendi özümüz, kendi insanlarımızla bu tanıtımı yapmayı düşünüyoruz. Tanıtım yapacağımız yaklaşık 28 ülke belirledik. Bu ülkelerde televizyonları, basın yayın kuruluşlarını belirledik. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili detaylı açıklama kamuoyuna yapılacak. Tanıtıma, ay sonu itibariyle başlayacağız ve yılbaşından sonra da devam edeceğiz."
Kaçmaz, Akdeniz Bölgesinde 150'ye yakın paketleme tesisi bulunduğunu belirterek, Avrupa standartlarında olan bu tesislerin tamamının işlemeye hazır halde olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52