Kurutmalık domateste rekolte sıkıntısı!

Türkiye'nin önde gelen domates üretim merkezleri arasında yer alan Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kurutmalık domateste rekolte sıkıntısı yaşandığı bildirildi.

Kurutmalık domateste rekolte sıkıntısı!
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol yaptığı açıklamada, ilçede yıllık 150 bin ton domates üretildiğini, Tukaş fabrikasının kapanması sonrası kurutmalık domates üretiminin ön plana çıktığını dile getirdi.

Bölgedeki 5 alıcının üreticiden yıllık yaklaşık 15 bin ton kurutmalık domates aldığını ifade eden Şenol, ''Bu yıl hava şartlarının etkisiyle rekolte sıkıntısı yaşıyoruz. Kurutmalık domates üretiminde yüzde 50 düşüş var'' dedi.

Turgutlu'nun önde gelen kurutmalık domates üreticilerinden olan Hüseyin Şentürk de AA muhabirine yaptığı açıklamada özellikle Çampınar, Sinirli ve Yeni Musalar Köyü'nde yetiştirilen ürünlerden ortalama bin ton kurutulmuş domates ürettiklerini, tuz veya kükürtle kurutulan domatesleri Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Havaların nisan, mayıs ve haziran aylarında yağışlı olmasının domateste rekolte düşüklüğüne yol açtığını belirten, Şentürk, şu bilgileri verdi:

''Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında yüzde 50'ye yakın rekolte düşüklüğü söz konusu. Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz bin ton kurutmalık domates, bu yıl 500 tonlarda kalacak. Tuzlu kurutmada 13 kilo domatesten 1 kilo, özel Amerikan kükürdüyle yapılan kurutmada ise 15 kilodan 1 kilo kurutulmuş domates alınıyor.

Geçtiğimiz yıl 27,5 kuruş ile 28,5 kuruşa alım yaptığımız domatesi bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle 31 kuruş ile 32 kuruşa almak zorunda kalıyoruz. Üstelik kurutmalık domates bulmakta güçlük çekiyoruz.''

Tuzla kurutulmuş domatesleri en çok İtalya ile Almanya'nın, kükürtle kurutulmuş domatesleri ise ABD, Hollanda, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin tercih ettiğini dile getiren Şentürk, tuzla kurutulmuş domatesin ihracatta 5.8 ile 6.5 lira, kükürtle kurutulmuş domatesin ise 6.5 ile 7 liradan alıcı bulduğunu ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52