Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, 2013 yılı aspir üretim hedefinin 50 bin ton olduğunu, bunun en az 20 bin ton yağ üretimi anlamına geldiğini söyledi.
Akınerdem yaptığı açıklamada, özellikle bu sezon Türkiye'nin büyük bir bölümünde meydana gelen kuraklığın, birçok tarımsal üründe üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Akınerdem, aspir eken üreticilerin bu kuraklıktan etkilenmediklerini belirterek, çok sayıda çiftçinin bu nedenle aspir üretimine yöneldiğini kaydetti.
Kuraklık nedeniyle, gelecek sezonda da aspir bitkisinin üretiminin artmasını beklediklerini anlatan Akınerdem, ülkede giderek artan yağ bitkileri üretimi ihtiyacının da aspire olan ilgiyi artırdığını dile getirdi.
Akınerdem, yerel çeşitlerinin bol olması, üretiminin ucuz ve kolay yapılması, üreticiye yüksek gelir bırakması gibi özelliklerin aspir bitkisinin tercih edilmesinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
2013 yılı aspir ekim alanı beklentilerinin 40 bin hektar olduğunu aktaran Akınerdem, ''2013 yılı aspir üretim hedefimiz 50 bin ton ki bunun en az 20 bin tonu yağ demektir. Bu hedefe ulaşacağımızdan da eminiz. Çünkü aspir ekiminde bu yıl çok büyük artış oldu. Bu yıl üreticilere tohum da yetiştiremiyoruz. Müthiş bir talep var'' diye konuştu.
Aspir üretiminin özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu'da arttığına dikkati çeken Akınerdem, şunları kaydetti:
''Aspir aslında yazlık üretilen bir bitkidir. Yazlık ekimin mutlaka ilkbaharda yapılması, verim ve kalite açısından oldukça önemlidir. Yazlık üretim için tohumun mart ayında toprakla buluşması ve tarla hazırlığının mutlaka sonbaharda yapılması gerekir. Erken ekim yapmanın faydalarını ise sonbahar ve kış aylarındaki yağışların toprakta birikmesiyle açıklayabiliriz.''
haber7
Kuraklık 'Aspir'e ilgiyi artırdı!
Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, 2013 yılı aspir üretim hedefinin 50 bin ton olduğunu, bunun en az 20 bin ton yağ üretimi anlamına geldiğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Bal üreticisine birincilik sözü
2
Karadeniz'de kivi hasadı başlıyor
3
Kasım ayında çilek hasadı yapıldı
4
Sağlıklı pişirme kapları ve pişirme yöntemleri
5
Sağlıklı beslenme önerileri
6
Patronlar artık “bedel” ödemek istemiyor!
7
Dr. Oetker’den Çikolatalı Fındıklı Sos!
8
Fırtına palamutun fiyatını artırdı
9
Gıda mühendislerine istihdam müjdesi
10
Mucize bitki 'safran'ın hasadı başladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12