Kırkağaç kavunu etiketli satılacak

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, Kırkağaç kavunu üzerine etiketlerin yapıştırılacağını söyledi.

Kırkağaç kavunu etiketli satılacak
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, hasadına başlanacak Kırkağaç kavunu üzerine Oda tarafından üreticiye verilecek etiketlerin yapıştırılacağını, bu sayede tüketicinin gerçek Kırkağaç kavunu alıp almadığını bileceğini bildirdi.

Süleyman Boğaz, bu yıl kavun üreticisinin yüzünün güleceğini belirtti. Sulu tarımdam kuru tarıma geçerken zahmet çektiklerini ve ve bunun kavunun tadını da etkilediğini dile getiren Boğaz, şunları söyledi:
"Birkaç yıldır kavunumuzun tadını karıştırmıştık, eski tadı olmuyordu. Şimdi çiftçimiz damlama sulama yöntemini iyice öğrendi, kavunumuz artık eski tadına kavuştu. Bazıları Kırkağaç kavununun tadı kaçtı diyor, bu sulu tarımdan kuru tarıma geçerken bazı üreticilerimiz sulama ayarını yapamadığı için tadı birkaç yıldır değişmiş ve eski tadı kaçmıştı. Ama Kırkağaç kavun üreticisi artık bunu öğrendi, şimdi kavunlarımız eski tadına ulaştı, hatta eskisinden daha da tatlı duruma geldi. Kavun yedikten sonra tatlılığından elinizin parmakları bile birbirine yapışacaktır. Bundan da Kıkrağaç kavunu yediğinizi hissedeceksiniz."

Kırkağaç Kaymakamlığı Köylere hizmet Götürme Birliği Başkanlığı'nca hazırlanan "Doğru Depo Yüksek Kazanç Projesi" kapsamında ilçede kurulan soğuk hava depolarında ürünlerini saklamaya başladıklarını hatırlatan Boğaz, kuru tarıma geçerken yaşadıkları acemilikleri burada da yaşadıklarını, öğreninceye kadar, ürünlerinin depolarda bile zarar gördüğünü söyledi.

Boğaz, üreticilerin soğuk hava depoculuğunu da öğrendiğine ve tecrübe kazandığına değinerek şöyle konuştu:
"Depolarda ilk yıl sorunlar yaşamıştık, acemilik çektik, kavunlarımızın bir kısmı çöpe atıldı. Ama şimdi üreticilerimiz Tarım Müdürlüğünün yardım ve katkılarıyla çiftçinin ürününün daha uzun süre soğuk hava depolarında saklanmasını sağladık. Depolama durumumuz çok iyi duruma geldi. Geçen yıl depolanan kavunun kilogramı 5 ile 7 lira arasında satılmıştı. Bu yıl daha yüksek fiyat bekletisi içindeyiz çünkü kavunumuz artık heder olmayacak, çünkü artık fazlalık ürünleri soğuk hava depolarında saklayabileceğiz. Ağustos ayı ortalarından itibaren çıkan Kırkağaç Kavunu, bir sonraki yılın mart ayına kadar saklanabilmektedir. Yani gerçek fiyatını bulmadan satışı yapılmayacaktır."

Kırkağaç kavunu 15 -20 Ağustos'tan önce çıkmaz
Tüketicilerin Kırkağaç bölgesinden geçerken bile aldıkları kavunun Kırkağaç kavunu olduğuna dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Boğaz, gerçek Kırkağaç kavununun 15 -20 Ağustos tarihinden önce çıkmadığını hatırlatarak, konuya dikkat etmelerini istedi.

Kırkağaç Belediyesi tarafından Kırkağaç kavununa "Coğrafi İşaret Belgesi" alındığını kaydeden Boğaz, "Tüketicilerimiz, etiketli gerçek Kırkağaç kavununu aldığı zaman aldanmadığını anlayacaktır" dedi.

Bu sezon Kırkağaç Belediyesi, Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nden oluşturulan komisyon tarafından ilçede hangi üreticinin, hangi cins kavundan ne kadar ürettiğinin haritasının çıkarılması çalışmasında sona gelindiğini kaydeden Boğaz, önümüzdeki hafta içerisinde hasadına başlanacak olan Kırkağaç kavunu üzerine Ziraat Odası tarafından üreticilere verilecek etiketlerin yapıştırılacağını söyledi. Boğaz, bu sayede tüketicinin gerçek Kırkağaç kavunu aldığını bileceğini sözlerine ekledi.

171 ÜRÜN VAR
Türkiye'de coğrafi işaret tescili alınmış toplam 171 ürün bulunuyor. Ayrıca 200'ün üzerinde ürün de başvuru aşamasında bekleniyor.

Tescil alınmış ürünlerden bazıları şunlar: "Adana kebabı, Adapazarı Islama köfte, Ayfon Sucuğu, Akçaabat köftesi, Akhisar Domat zeytin, anamur muzu, Antep Baklavası, Çubuk turşusu, Diyarbakır karpuzu, Edirne peyniri, Çorum leblebisi, Giresun tombul fındığı, İzmit pişmaniyesi Kalecik karası üzümü, Mersin cezeryesi, Ödemiş patatesi, Zile pekmezi, Pervari balı."
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52