Gıdavitrini - Malatya kentinin iklimi, toprak yapısı gibi özellikleri sayesinde Türkiye'nin yanı sıra dünyada da eşine rastlanmayan Malatya kayısısı, hasadından kurutulmasına, ayıklanmasından paketlenmesine kadar olan zahmetli süreçten sonra 82 ülkenin sofralarını süslüyor.
Bahçelerde hasadı yapılan kayısı, işçiler ve üreticiler tarafından tek tek çekirdeklerinden arındırılıyor. İslimle ya da tamamen doğal yollardan güneş altında kurutulan kayısılar, ardından fabrikalarda yine binbir zahmetle işleniyor. Yıkanarak çöplerinden arındıktan sonra büyüklüklerine göre ayıklanan kayısılar, ardından paketlenerek ihracata hazır hale geliyor.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kayısının Malatya'ya Allah'ın bir lütfu olduğunu dile getirdi.
Kayısı ihracatında 1970'li yıllardan sonra büyük ivme kazanıldığını, yaklaşık 70 yıl önce başlayan ihracatın bugün yüzlerce tona ulaştığını ifade eden Erkoç, 2023 yılında 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Avrupa ülkeleri, Avustralya, Amerika, Kanada, İsrail, Brezilya ve Uzak Doğu ülkelerinin sofralarını süsleyen kayısının çok sevildiğini dile getiren Hasan Hüseyin Erkoç, son yıllarda Malatya kayısısının yaş olarak ihracatında da önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı.
Kayısı ihracatında 2023 hedefi 1 milyar dolar
Türkiye'nin yanı sıra dünyada da eşine rastlanmayan Malatya kayısısı, zahmetli işleme sürecinden sonra 82 ülkenin sofralarını süslüyor.
YORUM EKLE
1
GDO’lu soyaya vize mısıra yasaklama!
2
Foça domatesi Avrupa mutfağında
3
Sıcak hava 'gülü' de vurdu!
4
Taşköprü’de sarımsak üreticisi umutlu
5
Sağlıksız su markaları açıklandı
6
Çin heyetinden gıda incelemesi
7
Kara havuçlu dondurma yaptı
8
Bakanlığa "Hangi suyu içebiliriz?" sorusu
9
Sıcaklar limonatacılara yaradı
10
Yetersiz denetim skandalı tetikliyor!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12