Gen transferi hariç her şey yapılıyor

Alata’da ılıman iklim meyvelerinden taze sofralık olarak tüketilen çeşitlere kadar, hemen hemen bütün sebze türlerinde projeler yürütülüyor.

Gen transferi hariç her şey yapılıyor
Alata’da özellikle turunçgiller, subtropik meyve türleri, ılıman iklim meyvelerinden taze sofralık olarak tüketilen çeşitler ve hemen hemen bütün sebze türlerinde projeler yürütülüyor.

Bakmazsan dağ olur bakarsan Alata

Çalışmalarda gen transferi hariç tüm ıslah tekniklerinden yararlanılıyor. Islah çalışmalarında, melezleme ve saf hat elde etme ve seleksiyonu gibi klasik ıslah yöntemlerinden başlayarak; mutasyon ıslahı ve moleküler ıslah gibi birçok tekniği uygulanıyor. Biber, kabak ve kavun gibi türlerde haploid bitkilerin elde edilmesinde de önemli başarılar sağlandı. TÜBİTAK’a sunulan projeler daha çok genetik ve fizyoloji ağırlıklı çalışmalar oluyor. Bu kapsamda özellikle biyotik ve abiyotik strese dayanıklılık sağlayan genler için genetik markörler geliştiriliyor ve genetik haritalamalar yapılıyor. Diğer yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı TAGEM’e sunulan projelerde de ıslah çalışmalarına öncelik veriliyor.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52