Gelir artışı tarımsal verimlilikle mümkün

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de çiftçilerin gelirini artırmanın yolunun tarımsal verimlilikle mümkün olacağını söyledi.

Gelir artışı tarımsal verimlilikle mümkün
Bakan Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından düzenlenen Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, tarımla ilgili 14 kanun çıkardıklarını, bunlardan birinin de Tarım Kanunu olduğunu bildirdi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçen düzenlemeyi de bu dönemde çıkaracaklarını dile getiren Bakan Eker, şöyle konuştu:

“Türkiye'de çiftçinin geliri artacaksa tarımsal verimliliğin artması lazım. Verimlilik artmadan üretim karlı olmaz. Bunun yolu işletme yapısını ıslah etmektir. Küçük, bölük pörçük arazilerde sağlıklı bir işletme sahibi olma ihtimali yok. Türkiye'de 3 milyon 100 bin işletme var. İşletmelerin ortalama büyüklüğü 5.5 hektar ve ortalama 7 parça. Burada verimlilik olabilir mi? Aynı pazara mal sattığımız AB'nin 27 ülkesinde ortalama işletme büyüklüğü 17.5 hektar. Buradan yola çıkarak, bu dönem çıkaracağımız bu kanun son derece önemli.”

Toplulaştırma çalışmalarını da değerlendiren Bakan Eker, hükümetleri döneminde 3 milyon hektarın üzerinde arazinin toplulaştırıldığını, DAP ve KOP illerindeki toplulaştırmanın bu yıl içerisinde tamamlanacağını, diğer illerdeki çalışmaların ise sürdürüldüğünü söyledi.

Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde gerçekleştirilen toplantıya Bakan Eker’in yanı sıra Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve çiftçiler katıldı.

Diyarbakır’daki programı kapsamında Ninova AVM’nin açılışını yapan Bakan Eker, Valiliği de ziyaret etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52