Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'nunu karşılayan Çukurova yöresinin ekim alanlarını artırarak yüzde 15'e çıkarması gerektiğini söyledi.
Tezcan, yaptığı açıklamada Çukurova yöresinde Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'una yakın bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını ve yörede hasat edilen buğdayın Türkiye'de 2013 yılının ilk buğdayı olduğunu kaydetti. Tezcan, Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, bu yıl yüzde 25-30 oranında daralmayla ekim alanının 2 milyon dekara düştüğünü ifade etti. Tezcan, üreticilerin buğdayın maliyetinin artması nedeniyle buğdaydan kaçıp alternatif ürünlere yöneldiğini ancak Çukurova yöresinin buğdayının toprak ve iklim nedeniyle Türkiye'nen en kaliteli bağdayı olduğunu belirterek, "Çukurova yöresi çiftcisi buğdaydan kaçmamalı. Aksine buğday ekim alanlarını artırmalıdır. Türkiye'de yılda elde edilen 18-19 milyon ton buğdayın yüzde 10'nunu Çukurova yöresi karşılıyor. Ancak bu oranın yüzde 15'ni karşılayacak kadar yükselmesi gerekiyor. Ancak Çukurova yöresi buğdayda ilk hasat yeri olduğu için fiyat belirsizliği ve girdilerin pahalı olması nedeniyle buğdaydan kaçıyor" dedi.
Tezcan, Çukurova yöresinin buğdayının çok verimli olması nedeniyle yetkililerin üreticiyi teşvik ederek buğday ekim alanlarının artmasını sağlaması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Buğday girdilerinin özellikle mazot ve gübre fiyatları aşağı çekilmeli. TMO buğday hasat edilmeden üreticiyi tüccarın eline bırakmamak için fiyatı açıklamalı. Bunları olmadığı sürece Çukurova yöresinde bağdaydan kaçış devam eder."
Tezcan, bu yıl bir kilo buğdayın maliyetinin 65 kuruş olduğunu fiyatın çiftçinin para kazanması için en az 70-75 kuruş olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
haberler.com
Çukurova'da buğday ekim alanları artırılmalı
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'nunu karşılayan Çukurova yöresinin ekim alanlarını artırarak yüzde 15'e çıkarması gerektiğini söyledi.
YORUM EKLE
1
Antalya'da 'çürümüş et' operasyonu
2
Perakende sektöründe stoklar şişti
3
Karpuzu aç karnına tüketin!
4
Meyve-sebze diye tarım ilacı yiyoruz!
5
'Helal etlerin' yüzde 60'ı helal değil!
6
Paketlenmiş gıdalar kısırlığı tetikliyor
7
Yaş çaya 1 lira 35 kuruş verdiler
8
Arılar çalışmadı, kiraz üreticisi dertli!
9
Kahve ile resim yapıyor
10
Taze meyve sebze kanser riskini azaltıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11