Çileğin başkenti Antep fıstığına yöneldi

Silifke'de yabani ağaçların aşılanmasıyla elde edilen Antep fıstığı ağaçlarından bu yıl 500 ton rekolte bekleniyor.

Çileğin başkenti Antep fıstığına yöneldi

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, kırsal kesimdeki köylerde üretimi yaygın olarak yapılan Antep fıstığından bu yıl 500 ton rekolte bekleniyor.

Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, değişen pazar istekleri ve ekonomik şartlar nedeniyle çiftçilerin Antep fıstığı üretimine yönlenmeye başladığını söyledi.

Senir, Nuru, İmambekirli, Yenisu, Demirçili, Çatak, Kavak, Kıca, Kocaoluk ve Yeniçıktı köylerinde yaygın olarak yetiştirilen ve köylünün geçim kaynağı haline gelen Antep fıstığı hasadının başladığını ifade eden Süngü, bu yıl 4 bin dönüm araziden yaklaşık 500 ton hasadın yapılacağını açıkladı.

Süngü, bazı köylülerin ürünlerini hasat ettikten sonra yaş olarak sattığını, bazılarının da kurutup satmayı tercih ettiğini belirterek, yaşken kilosu 8 TL'den alıcı bulan fıstığın, kurutulduğu zaman 12 TL'yi aşan fiyatlarla alıcı bulabildiğini bildirdi.

Arazilerindeki yabani melengiç ağaçlarının aşılanarak Antep fıstığı ağacına dönüştürüldüğünü ifade eden Süngü, Silifke'nin engebeli arazisine kolay uyum sağlayan Antep fıstığı sayesinde önemli bir gelir kapısı oluşturulduğunu, üretim alanlarının her geçen yıl arttığını kaydetti.

Süngü, bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliğini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, "Bizim ürünümüz Türkiye genelinde renk ve tat olarak iyi olduğu için büyük rağbet gören bir ürün. Özellikle baklavacılar iç fıstığın renginin tam yeşil olmasından dolayı bizim ürünümüzü tercih ediyor" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52