Çam fıstığında tehlike çanları çalıyor!

Üretimdeki ani düşüş, geçen yıl kilosu 70 liradan satılan çam fıstığının toptan fiyatını bu yıl 120 liraya fırlattı.

Çam fıstığında tehlike çanları çalıyor!
Bir zamanlar Türkiye’de çam fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 80′ini karşılayan ve 10 bin kişinin geçimini sağladığı Bergama’nın Kozak Yaylası’nda son yıllarda rekoltenin düşmesi üreticileri ve çam fıstığını işleyen fabrikaları zor durumda bıraktı. 2005’e kadar ihracatından 50 milyon dolar, iç piyasadaki satışından 15 milyon dolar gelir elde edilirken bu rakamlar ihracatta 5 milyon dolar, iç ticarette 2 milyon dolara kadar geriledi. Geçimini çam fıstığından sağlayan üreticiler alternatif tarım ürünlerine yönelirken,  çam fıstığı nedeniyle ikinci plana itilen Kozak üzümü öne çıkmaya başladı.  Çam fıstığı işleyen fabrikaların bir kısmı kapısına kilit vururken bazıları da çalışan sayısını en aza indirdi. Mahsulün azlığı nedeniyle geçen yıl kilosu 70 TL olan çamfıstığının toptan fiyatı bu yıl 120 TL’ye çıktı. Çam ağaçlarında meydana gelen kuruma nedeniyle düşen rekoltenin 2015 yılında normale dönmesi bekleniyor.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, çam ağaçlarında meydana gelen kuruma nedeniyle son yıllarda çok ciddi bir verim kaybı ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.  Ağaçlarda iyileşmenin başladığını vurgulayan Taşkıranoğulları, rekoltenin 2015 yılında normale dönmesini beklediklerini ifade etti.

Özellikle geçimini çam fıstığından sağlayan üreticilerin çok mağdur olduğunu dile getiren Taşkıranoğulları, üreticinin geçimini idame ettirmek adına bazı kuruyan çam ağaçlarını kereste haline getirdiğini ve alternatif üretim arayışına da girdiğini belirterek, “20-25 yıl önce sonbaharda ortaya çıkan özel aromalı Kozak üzümüne dönüş başladı. Çam fıstığı yetiştiriciliği nedeniyle ikinci plana itilen Kozak üzümü yeniden gözde olmaya başladı. Yayla iklimiyle farklı lezzete sahip iri siyah bu üzüm çeşidini yetiştirmek için bağcılığa dönüş var” dedi.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52