Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Ticaret Borsası ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa hazırladığı ‘Toprağı Koruyarak Buğdayda Verim ve Kalite Artırılmasına Yönelik En Uygun Tarımsal Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (İzli Tarım) Projesi’nin tanıtım toplantısı Konya’nın Sarayönü ilçesindeki TİGEM’e bağlı Konuklar Devlet Üretme Çiftliği’nde gerçekleştirildi. İlgili kurumların yetkilileri ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin katıldığı tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili Mehmet Namık Köklüsoy, İzli Tarım tekniğiyle ithalata harcanan paranın ülkede kalmasını amaçladıklarını belirtti. Köklüsoy, “Ülkemiz, kurak yıllar harici, kendine yetecek miktarda buğdayı üretmektedir. Bizim sıkıntımız kaliteli buğdayda. Maalesef sanayicimizin istediği kalitede buğday üretimimizde bir istikrar yakalayamıyoruz. Son 20 yıl içerisinde ülkemize ithalat yoluyla giren buğdayın miktarı 30 milyon tonu bulmuştur. Kaliteli buğday konusu, buğday ekim alanlarının çokluğu ve gelişmiş un sanayisi ile Konya için, daha önemli hale gelmektedir. Bu açıdan buğday üretiminde istenilen kaliteyi yakalamak bizler için, ülkemiz için önemli bir konu olmaktadır. Biz niye elimizde yeterli toprağımız, imkanımız ve insanımız varken diğer ülkelerin çiftçilerini destekleyelim? Biz dışarıya vereceğimiz dövizle kendi üreticimizi desteklemek istiyoruz. Amacımız doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi artırarak bu paranın ülkemizde kalmasını sağlamaktır" dedi.
Projenin önemine dikkat çeken Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, “İzli ekim yöntemi bizim hakikaten koruyucu toprak işleme diye tabir edebileceğimiz önemli bir yöntem. Hem çatak projelerimiz ile alakası vardır, hem de bizim özellikle bu bölgede FAO (Gıda Tarım Örgütü) ile beraber uygulamak istediğimiz akıllı tarım tekniklerinin de altlığı ve en önemli unsurlarından birisidir” ifadelerini kullandı.
TİGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı Şükrü Beyazkaya ise, “Biz Trakya Tarım İşletmesi’nde çalıştığımız yerlerde yoğun olarak bu projeyi uyguladık. Gerçekten kalite konusunda çok önemli başarılar elde ettik. Burada kalitenin yanında bir de işçilikten tasarruf yani maddiyat açısından da çok büyük bir tasarruf söz konusu. İlaçlamada ve gübrelemede kullandığınız şeyleri, kılavuzları, bayraktarları, flamacıları ortadan kaldırıyorsunuz. Aynı izden gübreleme yapabiliyorsunuz, ilaçlamanızı yapabiliyorsunuz. Mesela geç zamanda pas ilaçlamasını yaparak buğdaya, tarlaya herhangi bir zarar vermeden bu işi ekonomik olarak yapmanın tek çözümü, gördüğümüz tek çare izli ekim” dedi.
Proje Koordinatörü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öğüt de, “Türkiye her yıl buğday ithal ediyor. Miktar olarak yeterliyiz. Bunun önemli bir bölümü de un sanayisinin güçlü olmasından dolayı Konya’ya giriyor. Dolaylı olarak ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçisini destekliyoruz. Artık bu işe yeter demenin, dur demenin zamanı geldi. Konya çiftçimiz ile el ele üniversitemiz, borsamız ve diğer tüm kuruluşlar ile beraber bu kalite sorununu çözeceğimize yürekten inanıyoruz” diye konuştu.
Proje için kullanılan tarım makinelerinin de tanıtılmasının ardından çiftlikteki İzli ve Normal Tarım teknikleri ile ekim yapılan parseller arasındaki farklar anlatıldı. iha.com.tr
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2014, 12:59