Bohçadan kayıp hazine çıktı

Çankırı'da 8 yıl önce hayatını kaybeden yaşlı bir kadının sakladığı bohçada bulunan tohumlarla, yok olan “Karaköprü Hıyarı” yeniden üretildi.

Bohçadan kayıp hazine çıktı

Çankırı'da 8 yıl önce hayatını kaybeden yaşlı bir kadının sakladığı bohçada bulunan tohumlarla, yok olan “Karaköprü Hıyarı” yeniden üretildi.
8 yıl önce hayatını kaybeden Şükran Kapuzcu'nun oğlu Eren Karpuzcu, annesinin eski eşyalarını incelerken bir bohça içerisinde “tohum” buldu. Eren Karpuzcu, annesinin bohcasında bulduğu tohumu 57 yaşındaki emekli arkadaşı Kadir Yavuz'a götürdü. Yavuz, tohumu bir akrabasının bahçeine ekti ve kısa bir süre sonra bohçadaki tohum ilk meyvasını vererek, kaybolduğu düşünülen “Karaköprü Hıyarı” yeniden üretilmiş oldu.

Yavuz , 13 yıl önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden emekli olduğunu belirterek, emekliliğinde çocukluğundan beri ilgi duyduğu tarıma yöneldiğini anlattı.

Arkadaşı Eren Karpuzcu'nun 8 yıl önce hayatını kaybeden annesine ait eski eşyaları incelerken, tesadüf eseri bir bohçada tohum bulduğunu ifade eden Yavuz, bu tohumları arkadaşından alarak bir yakınının tarlasına ektiğini söyledi.

O tohumdan “Karaköprü Hıyarı” yetiştiğini anlatan Yavuz, “Ne gübre kullandım ne de ilaç. Bu tohumları dikerken çimleneceğini dahi düşünmemiştim. Yine de diktim ve çimlenmeyi sağladım. Verim olacağını tahmin etmiyordum ama bunu da sağladım. Karaköprü Hıyarı, tadı ve aroması nedeniyle daha çok cacıklarda kullanılıyor. Katkısız olması nedeniyle sofralarda oldukça yoğun olarak kullanılacağını düşünüyorum” dedi.
Tohumların bir kısmını İl Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürlüğüne incelenmesi için vereceğini belirten Yavuz, diğer bölümünü de ekimini yapmak isteyen arkadaşları ile paylaşacağını belirtti.

“Yaklaşık 30 yıldır üretimi durmuştu”
Çankırı Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ziraat Mühendisi Özgür İzmirlioğlu da “Karaköprü Hıyarı”nın Çankırı'ya özgü bir salatalık çeşidiolduğunu belirterek, 30 yıl öncesine kadar yoğun bir üretiminin olduğunu söyledi.

İzmirlioğlu, kendine has, özel bir tadı olan bu salatalık çeşidinin, günümüzde üretilmediğini ifade ederek, “Yaklaşık 30 yıldır üretimi durmuştu. Yeni çıkan salatalıkların albenisinin daha iyi ve veriminin daha yüksek olması dolayısıyla, bu çeşidin tarımı yapılamadı. Tohumu da kayboldu” ifadelerini kullandı.
Bu tohumun tekrar bulunmasından memnuniyet duyduğunu belirten İzmirlioğlu, “Yaşlı bir teyzenin bohçasında bulunan tohumlarla, Karaköprü hıyarını kazandırılmasından çok memnunuz” diye konuştu.

İzmirlioğlu, tohumun genetiği ile oynanmadığı için saf bir ırk olduğunu, bu salatalık cinsinin eskiden 40-50 santime kadar büyüyebildiğini, bulunan tohumlardan üretilen salatalık ise şimdilik 35 santime kadar büyüyebildiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52