Böğürtlen, fiyatıyla üreticiyi sevindirdi

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke'de alternatif yetiştirilen böğürtlenin ilk hasadı yapıldı.

 Böğürtlen, fiyatıyla üreticiyi sevindirdi
Önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke'de alternatif yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan böğürtlen, kilogramı 10 liradan büyük kentlere gönderiliyor. 

Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, gazetecilere, bu yıl 130 dönümde üretimi yapılan böğürtlenden yaklaşık 350 ton rekolte beklediklerini kaydetti. 

Güngör, Türkiye'de ilk böğürtlen hasadının Silifke'de yapıldığını, üreticilere büyük avantaj sağladığını belirtti. 

Böğürtlenin, çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olduğunu vurgulayan Güngör, ''Böğürtlen, bu sene hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun ediyor. Ağustos sonuna kadar sürecek hasat, istihdama da katkı sağlıyor" dedi. 

İlk kez 2002'de Antalya'dan getirdiği böğürtlen fideleriyle üretime başladığını anlatan Güngör, "Böğürtleni ilk diktiğimde birçok üretici 'tutmaz' demişti ancak çileğe alternatif ürün, ilçede zamanla rağbet görmeye başladı" diye konuştu. 

Güngör, böğürtlenin üretim maliyetinin düşük, veriminin yüksek olduğuna dikkati çeken Güngör, şöyle devam etti: 
"Araştırmalar, antioksidan ve renk veren madde nedeniyle böğürtlenin, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunduğunu ortaya koydu. Organik asit, mineral ve vitamin bakımından zengin bir meyve. Özellikle bitkilerde bulunan flavanlar açısından zengin olan böğürtlen, kansere karşı adeta kalkan görevi üstleniyor. Ayrıca kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlığı olanlar için önemli şifa kaynağı. Günde bir avuç böğürtlen, sağlık açısından yararlı. Taze tüketiminin yanı sıra reçel, marmelat, pasta, şarap ve kozmetik gibi çeşitli alanlarda da kullanılıyor."

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 13:51

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52