2013 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre, yüzde 18,1 artarak yaklaşık 39,2 milyar lira, sebze üretim değeri ise yüzde 0,3 artışla 25,6 milyar lira oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri sonuçlarını açıkladı.
Buğday fiyatında yüzde 10 artış
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de buğdayın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 10,9 artarak 0,66 lira, mısırın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 0,61 lira, çeltik fiyatı yüzde 11,8 artarak 1,08 lira, yağlık ayçiçeği fiyatı yüzde 3,4 artarak 1,39 lira ve nohut fiyatı ise yüzde 8,3 azalarak 2,46 lira oldu.
Sarımsak ve pırasanın fiyatı düştü
Kuru sarımsağın fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 9,3 azaldı. Pırasanın fiyatı yüzde 15,2 azalarak 0,86 lira, sofralık domates fiyatı yüzde 3,3 artarak 1,15 lira, karpuz fiyatı yüzde 8,3 artarak 0,43 lira ve havuç fiyatı ise yüzde 23,1 azalarak 0,60 lira olarak gerçekleşti.
Geçen yıl önceki yıla göre sofralık çekirdekli üzüm fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 2,8, muz fiyatında yüzde 7,4, yağlık zeytin fiyatında yüzde 11 ve şeftali fiyatında yüzde 3,1 azalma görüldü. Sert kabuklu meyvelerden Antep fıstığında fiyat yüzde 11,4 artarken, yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 11,8 artışla 1,23 liraya yükseldi.
Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artarak yaklaşık 92,7 milyar lira oldu. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artarak yaklaşık 39,2 milyar lira, sebze üretim değeri yüzde 0,3 artarak 25,6 milyar lira ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise yüzde 4,5 azalarak 27,9 milyar lira oldu.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2014, 18:14