İstanbulda gıda ve yemek üretimi ile uğraşan Beyşehirli iş adamı Mesut Mutlu, memleketi Konyanın Beyşehir ilçesine 1 milyon liralık yatırımla Türkiyenin en büyük ve en modern ceviz bahçesini kurdu. Mutlu, ilçeye bağlı Yenidoğan beldesinde bin 596 dekarlık alanda 15 bin ceviz fidanını toprakla buluşturarak, bölgeyi ceviz üretiminde marka haline getirmeyi hedefliyor.
Yenidoğan Belediyesinden 30 yıllığına kiraladığı alanda Chandler cinsi ceviz üretmeye başlayan iş adamı Mesut Mutlu, bu sahayı bahçe olarak kurmaya karar verdiğinde Burada kesinlikle ağaç olmaz denilerek çok tenkitler aldığını belirterek, Önceden denemeler yapanlar olmuş. 50,100-200 ağaç dikilmiş. Üşüme denilen, don vurma olayları olmuş, sonra yılmışlar ve bırakmışlar. Biz inatla, azimle bu işe karar verdik. Toprak yapısı da gördüğünüz gibi kil ve kireç oranı İç Anadolu Bölgesinin genel özelliğidir bu; çok yüksek. Ona rağmen toprak düzenleyiciler var. İşte gübreleme sistemi ile bu olayların üstesinden gelmeye çalıştık. Burası toplamda bin 596 dekarlık bir alan, 15 bin fidan var burada. Beşinci yılını da doldurmuş durumda. Şu anda bile bir iki ton ürün aldık ama asıl hedefimiz; 2015te ekonomik getiri olmasını bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki senelerde akıbeti hayırlı olacak dedi.
İstanbulda gıda ve yemek işi ile uğraştığını, tarım bölümünün saç ayağını oluşturma açısından ana yurdu olarak nitelendirdiği bu bölgeye yatırım karara aldığını vurgulayan Mutlu, bu yatırımla çevrede yaşayan insanlara da örnek olduklarına inandığını söyledi. Kurduğu ceviz bahçesinin Türkiyenin en büyük ve en modern ceviz bahçesi olduğunu belirten ve bölgedeki ceviz üretimine de bir ivme kazandırdığını düşündüğünü dile getiren Mutlu, şunları söyledi:
Bundan sonraki esas hedefimiz, bu bölgedeki yanlış kanıları kırmak, ceviz popülasyonunu artırmaktır. Mesela, Kırşehir Kamanda bizim kurduğumuz ceviz bahçesi kadar toplamda ağaç sayısı yok. Ama isim yapmış; her tarafta Kaman cevizi olarak biliniyor. Ceviz festivalleri oluyor. Tanıtımı gayet güzel. Burada da aynı olayı niçin yapmayalım. Burada da markalaşma olacak. Popülasyonunu çoğaltırsak cevizin ileride işleme, paketleme tesisini kurmak istiyorum. Bu, bölgemiz için de bir istihdam kaynağıdır. Hem markalaşma gelir. Çiftçilerimizi değişik, alternatif ürünlere yöneltmemiz lazım. Her sene buğday, arpa, pancar ekimi ile olmuyor. Onun çabası içerisindeyim ve bunları da yapacağıma eminim. Elbirliğiyle bunu yapacağız. Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizle, Beyşehir halkımızla bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Ayrıca, sadece cevizle kalmadık. Bahçemizde Saanen keçisini deniyoruz. Deneme yanılma yöntemiyle adaptasyon olup olmayacağını deniyoruz. Eğer adaptasyon olursa, denemelerimiz başarılı olursa önümüzdeki yıllarda 3-5 bin başlık Saanen keçisi çiftliği kurmayı planlıyorum. Bunun için de burada belediyenin parselasyon yaptığı yerlerden parsel aldık zaten.
Mutlu, ceviz bahçesinde sulamayı sahayı donattıkları modern sistemlerle yaptıklarını aktarırken, damlama sulama sisteminin yanısıra, açtıkları sondaj kuyularından da istifade ettiklerini, ayrıca yeni bir kuyuyu daha açmayı planladıklarını, sulamada herhangi bir problemin söz konusu olmadığını kaydetti. Mutlu, halen bahçede devamlı çalışan 7-8 kişi olduğunu, dönem dönem bu sayının 15e kadar yükselebildiğini belirterek, Buradaki sahamız belediyeye ait. Biz 30 yıllığına kiraladık. Burada ayrıca sertifikalı fidan üretimine de başladık. Öncelikle kendi ihtiyacımızı karşılamak amacıyla dikmiştik ama bölgeden çok talep gelince onlara da satış yapmaya karar verdik diye konuştu.
Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, Beyşehir yöresinin son 5 yılda ceviz üretimi konusunda büyük bir atılım yaptığını söyledi. 5 yıl önce ilçede yaklaşık 100 dekarlık ceviz bahçesi bulunurken, halihazırda bu alan miktarının 2 bin 500 dekarı geçtiğini anlatan Karşıyaka, bu potansiyelin en büyük bölümünün ise Yenidoğan beldesindeki ceviz bahçesi olduğunu vurguladı. Beyşehirde önümüzdeki dönem kurulan ceviz bahçesi sayısının daha da artacağını düşündüklerini dile getiren Karşıyaka, şöyle devam etti:
Bu konuda çok yoğun bir talep var. Vatandaşımız sürekli bize geliyor ve ceviz konusunda bilgiler alıyor, fidan istiyor. Biz de fidan konusunda yardımcı oluyoruz. Bundan sonra bu içerisinde olduğumuz ceviz bahçesi aynı zamanda ceviz üretim alanı olacak. Mesut Mutlu Bey, sertifikasını aldı ve burada fidan üretimi yapacak. Beyşehir için burası bu yönüyle de büyük bir kazanç olacak. Ceviz üretimi konusunda ise nasıl Kırşehir Kaman akla geliyorsa, Beyşehirde bu konuda akla gelmeli diyoruz. Özellikle Mesut Beyden bu markalaşma konusuna önem vermesini istedik. Beyşehir cevizi ya da Yenidoğan cevizi diye bir marka oluşturup, Beyşehir denilince artık akla cevizi de getirmemizin lazım geldiğini düşünüyoruz. Biz de tarım teşkilatı olarak bu konuda çalışıyoruz.
iha.com.tr
Beyşehir, ceviz üretiminde Kaman'a rakip olacak
Konyanın Beyşehir ilçesine 1 milyon liralık yatırımla Türkiyenin en büyük ve en modern ceviz bahçesi kuruldu.
YORUM EKLE
1
Çöplüğe kurulan serada ilk hasat yapıldı
2
Bu kurum 50 bin çuval un alacak
3
'Simit zammı' canından ediyordu!
4
Zeytin yaprağı şifa saçıyor
5
Banvit, yeni tesisinde üretime başladı
6
Soğan lezzeti artık göz yakmayacak
7
Bingölde meyvecilik çalıştayı yapıldı
8
Hazır kıymaların yüzde 38i tüketime uygun değil!
9
Bugün günlerden Aşure!
10
Bu yiyecekler mide hastalıklarını tetikliyor!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12