Samsun Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç, bilinçsiz ekim nedeniyle kışlık sebze üreticilerinin umduğunu bulmadığını söyledi.
Bilgiç yaptığı açıklamada, “Geçen seneye nazaran ovada kışlık ekim düştü. Geçen yıl ovada sel olması nedeniyle kışlık ürünler hiç para etmedi. Bu yıl sezon hızlı başladı. Şu anda sebze fiyatları çok geriledi, tüketim azaldı, satış yok. Bunun da en büyük etkeni burada ucuzlayan mal dışarı tüketiciye ucuz yansımıyor. Bafra’da komisyoncular yüzde 50 kazanmadan mal göndermiyor. Burada 20 kuruş olan bir karnabahar gittiği yerde 50 kuruşa, 60 kuruşa tüketilse korkunç bir tüketim olur. Ama aradaki komisyoncular nedeniyle fiyat 1.5-2 lira bu nedenle de tüketilmiyor. Parayı aradaki komisyoncular kazanıyor. Burada hale mal giriş yapıyor, oradan diğer hale gönderiliyor, halci pazarcıya pazarlıyor , pazarcıda tüketiciye satıyor yani 3- 4 el değiştiriyor. Bu nedenle de fiyatlar yükseliyor ve tüketiciler alamıyor. Burada biz 35-40 kuruşa kırmızı kelem satıyoruz. Ankara’da markette 2.5 lira bu nedenle insanlar fazla miktarda tüketemiyor. Bunun üreticiden çıkışı belli nakliyesi belli, kirası belli, kasa bedeli, faturası belli her şeyi belli bunun yüzde 50 kazanmadan kimse mal göndermiyor” dedi.
ERKEN HASAT ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ
“Bafra Ovası’nda kendimize çeki düzen vermemiz gerekiyor” diyen Mehmet Bilgiç, “Kışlık ekim Antalya, Mersin, Tokat ve Mersin’in ekmesi bizim önümüzü kesti. Bir de havaların soğuk olmaması, iç piyasada kar olmaması nedeniyle erken hasat üreticiyi mağdur etti. Bizim piyasamız Karadeniz ama maalesef buralarda Mersin ağırlıklı domates ve biber çalıştığı için Ünye’den, Akkuş üzerinden Tokat, Amasya’dan malını temin edip Bafra ovasına gelmiyor. Mersin’den malını aldığı zaman direk Tokat’a gelip Akkuş’tan Fatsa’dan geçiyor gidiyor. Biz artık sahili de kaybettik. Bunun nedenleri Amasya ve Merzifon’un, Tokat’ın aşırı bir şekilde kışlık ekimi hazır fide olduğundan her yerde de bunun yayılması bu büyük etken, bir de iç kısımda kar olmadığından dolayı oralarda mal yanmadığından dolayı Bafra Ovası sıkıntı yaşıyor. Bunun yanında girdi maliyetlerinin de fazla olması ve iklimlerin tamamen değişmesi buna bağlı olarak 8. ayda çıkacak ürünlerin7. ayın birinde çıkması nedenler arasında. Ovada da sıkıntılarımız çok. Toprak reformları geçti. Planlı ekim yok. Biz ne kadar yönlendirsek ne kadar yapsak yinede başarılı olamıyoruz. Kayıt dışı sebzenin önüne geçmemiz çok zor. Biz sebze üreticileri birliği olarak aşağı yukarı 30 bin dönüm alanda iyi tarım yapıyoruz. Bunun 17 bin dönüm alanı çeltik, geri kalanı sebze ama Bafra Ovası’nda 70-80 bin dönüm alan kışlık ekimi var. Bunlar hep kayıt dışı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) yazılmayanlar. O yüzden bugün dışlardan bir alıcı Bafra’da ki ekimi göremiyor. Çünkü kayıt dışı bir ekim. Bunun önüne geçemediğimiz içinde üreticimiz umduğunu bulamıyor. Şu anda fiyatlar çok düşük bugün 20 kuruş olan karnabahar’ın fidesi bunun 16-17 kuruş. Gerçekten üretici mağdur durumda. İklimsel değişikler nedeniyle de Bafra ovasını önümüzde ki yıllar çok büyük sıkıntılar bekliyor.”
ÇELTİĞE DÖNÜŞ VAR
Bilgiç, açıklamasını şöyle tamamladı: “Önlemler konusunda, geçen yıl çeltik fiyatları yüksek olduğundan bu yıl her kes çeltik yeri hazırlıyor. Sebze yerine çeltiğe dönüş var. Çeltik ekilsin ama balçık alanlar çeltik olsun. Ovada sebze alanları sebze olsun çünkü Bafra Ovası büyük bir ova. Ovamızı kaybetmemiz için sebzeyi kayıt altına almamız lazım. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne herkes kendini yazdırması lazım. Planlı ekim yapmamız lazım. Buna göre bir değerlendirme yaparsak kimse mağdur olmaz. Üretici ne ekeceğinin kararını veremiyor, herkesin kafasında soru işaretleri var. Biz diyoruz ki üretici birlikleri ne için var, üreticiler için var. Gelsinler bizim danışmanlarımız var. Nerede ne kadar ekim yapılmış dış piyasayı takip ediyoruz. Bizimle fikir alışverişi yaparsalar üreticimizi zarar ettirmeyiz. Herkes planlı düzenli bir şekilde eksiklikleri tamamlayarak ekim yaparsak bence ortaya düzgün bir ekim çıkar. Bu ekimde de kimse zarar etmez. Bafra’da en büyük problemlerden bir tanesi biz ürün para etiği an tamamen üretici o ürüne yükleniyor.”
iha.com.tr
Bafra Ovası aslına dönüyor
Sebze üretiminde yaşanan hayal kırıklığı, bir zamanlar Türkiye'nin en önemli çeltik üretim merkezi olan Bafra Ovası'nı aslına döndürüyor.
YORUM EKLE
1
Meysu bir ilki daha başardı
2
Koska iki lezzeti bir araya getirdi
3
Ovalı Konya Mutfağı'nda lezzet geçidi
4
Nostalji meraklıları buna sevinecek
5
ESK piyasaya müdahale etmeli
6
İstanbul fındık ihracatına kapı oldu
7
Ülker'in patronundan gövde gösterisi
8
Şeker'den doğru beslenmeyle korunun
9
Balığın kadim dostu helva Dardenia’da
10
Bağışıklık sistemini kefirle koruyun
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:00
GÜNEŞ
07:26
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:42
AKŞAM
18:10
YATSI
19:30