Tokat'ta, tarım alanlarını daha etkin kullanmak, birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmek amacıyla mısır koçanlarının gölgesinde yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.
Domatesiyle ünlü Tokat'ta, tarım alanlarını daha etkin kullanmak, birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmek amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi(GOÜ) tarafından yürütülen çalışma kapsamında tatlı mısır koçanlarının gölgesinde yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.
GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdettin Sağlam, Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Tokat'ta genellikle sırık domates yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Sağlam, bu çalışmayla, tatlı mısır ile farklı sırık domates çeşitlerine tesis maliyetleri yüksek geleneksel yöntemler kullanmak yerine alternatif yöntem kullanarak üretim maliyetlerinin azaltılmasını hedeflediklerini vurguladı.
Sırık domates yetiştiriciliğinde yaygın olarak geleneksel tel sisteminin kullanıldığını ifade eden Sağlam, yaptıkları çalışmayla bu sisteme alternatif bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.
Sağlam, telli sistem ve işçilik masrafını ortadan kaldırabilmek, mısır ve birlikte yetiştirilen sırık domatesten verim elde ederek geliri yükseltebilmek amacıyla çalışma yaptıklarını anlattı. Geleneksel yetiştiricilikte temmuz ve ağustos ayı boyunca yüksek ışıklanma nedeniyle domateslerde güneş yanığı oluştuğunu belirten Sağlam, bunun da ürünün pazar kalitesini düşürdüğünü, yaptıkları sistemle bunun da önüne geçmeyi düşündüklerini kaydetti.
Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de "biftek", "kiraz", "kokteyl", "salkım" ve "çikolata" domates tiplerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Sağlam, bu yeni tip domateslerin geleneksel sırık domatesten daha yüksek fiyatlardan satıldığını söyledi.
"Tatlı Mısır ile Farklı Sırık Domates Tiplerinin Karışık Yetiştiriciliğinin Verim ve Kalite Üzerine Etkileri" adlı bilimsel çalışma kapsamında, tarım alanlarını daha etkin kullanmayı, birim alandan daha fazla ürün ve daha fazla gelir elde etmeyi, zararlılık ve yabancı ot kontrolünü sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Sağlam, çalışmalara fakültenin uygulama alanında 20 Mayıs'ta başladıklarını belirtti.
Hasada başladıklarını da ifade eden Doç. Dr. Necdettin Sağlam, mısırın gölgesinde yetiştirilen sırık domatesten birim alanda daha çok verim alındığını ve mısır ile domatesin birlikte yetiştirilmesinin ürünlere hiçbir zararının olmadığını belirtti. Hem mısırın hem de çikolata domateslerin hasadına başladıklarını söyleyen Sağlam, şu andaki denemelerin sonuçlarının gayet iyi olduğunu sözlerine ekledi.
Alternatif domates üretiminde hasad samanı
Tokat'ta, birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmek amacıyla mısır koçanlarının gölgesinde yetiştirilen domateslerin hasadına başlandı.
YORUM EKLE
1
Aflatoksin hem üreticiye hem ülkeye kaybettiriyor
2
Saraydan bayrama özel yeni ürün
3
Dünya un ticareti 13 milyon ton
4
Tarım ve gıdada makas açıldı
5
Laboratuvar etinden yapılan ilk köfte pişti
6
Alman siyasetinde et kavgası büyüyor
7
BAKTAD Başkanı'ndan baklava uyarısı
8
Tüketici bu uyarıyı dikkate almalı!
9
Süt ürünleri tüketiminde AB'den çok gerideyiz
10
Buğdayda bereketli bir yıl yaşanıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11