Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü, Türkiye'nin önemli turunçgil üretim merkezlerinden Mersin’in Erdemli ilçesine özgü 4 limon ve 2 mandalina türünü tescilledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, bu konuda daha önce girişimde bulunduklarını belirterek, tescil işleminin gerçekleşmesine sevindiklerini söyledi.
İlçeye özgü türlerin tescillenmesinin çiftçi açısından önemli olduğunu vurgulayan Keleş,"Köylülerimiz için önem taşıyan 6 çeşit ürünün tescillenmesiyle turunçgile marka değeri kazandırılması yolunda önemli bir adım atılmış oldu" dedi.
Keleş, ihraç edilen ancak marka tescili yapılamadığı için yeterli rekabet gücü bulamayan ürünlerden "lamas, kütdikenli (Erdemli 33), yediveren, interdonato" limon çeşitlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescili yapılarak hem Türkiye'de hem dünyada bir marka ürün haline gelmesinin önünün açıldığını kaydetti.
Tescilin sadece limonda yapılmadığını ayrıca iki mandalina türünün de tescillendiğini ifade eden Keleş, bölgede üstün verim ve kaliteye sahip turunçgillerden 4'ü limon, 2'si mandalina türünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescil edildiğini ifade etti.
Şimdiye kadar yurt dışına yapılan limon ihracatında tüm limonların kütdiken olarak gönderildiğini, karşıdaki alıcıların da bu nedenle farklı farklı ürünleri küt dikenli olarak gördüğünü belirten Keleş, “Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak bu ürünleri tescil ettirirken de halkın kullandığı yerel isimlere sadık kalarak tescilini yaptırdık. Örneğin, 'yediveren' limonunun ismini orijinal adıyla, bölgenin ilk ihraç ürünü olan 'interdonato' limonun ismini yerel halkın konuştuğu 'enter' ismiyle tescil ettirdik. Limon denilince ilk akla gelen dünyaca ünlü 'lamas' limonunu yine aynı adla tescilini yaptırdık. Lamas limonuna bir marka olması yolu açıldı. İhracatta lamas limonu, Türk markası olarak tescillenmiş oldu.” dedi.
Keleş, bu sayede limonları orijinal isimleriyle ihraç etmenin önünün açıldığını ve ayrıca Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştiren ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Erdemli’nin kendi ismiyle bir çeşidi olmadığı için Kütdiken limonundan geliştirilen çeşidin isminin de 'Erdemli 33' limonu olarak tescilini yaptırdıklarını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye’nin turunçgil ihracatına bakıldığında mandalinanın da önemli ihracat kalemlerinin başında yer aldığına dikkati çeken Keleş, bunlardan da "klemantin" ve "satsuma" mandalinasının ön plana çıktığını söyledi.
Klemantin mandalinasında geliştirilen çeşide "Toros kırmızısı", satsumanın ise olgunlukta meyve kabuğunun sarıya dönmesinden dolayı da "Sarıca" olarak tescil ettirildiğini dile getiren Keleş, bu sayede üreticinin gelirinin de artacağını dile getirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü, Türkiye'nin önemli turunçgil üretim merkezlerinden Mersin’in Erdemli ilçesine özgü 4 limon ve 2 mandalina türünü tescilledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, bu konuda daha önce girişimde bulunduklarını belirterek, tescil işleminin gerçekleşmesine sevindiklerini söyledi.
İlçeye özgü türlerin tescillenmesinin çiftçi açısından önemli olduğunu vurgulayan Keleş, "Köylülerimiz için önem taşıyan 6 çeşit ürünün tescillenmesiyle turunçgile marka değeri kazandırılması yolunda önemli bir adım atılmış oldu" dedi.
Keleş, ihraç edilen ancak marka tescili yapılamadığı için yeterli rekabet gücü bulamayan ürünlerden "lamas, kütdikenli (Erdemli 33), yediveren, interdonato" limon çeşitlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescili yapılarak hem Türkiye'de hem dünyada bir marka ürün haline gelmesinin önünün açıldığını kaydetti.
Tescilin sadece limonda yapılmadığını ayrıca iki mandalina türünün de tescillendiğini ifade eden Keleş, bölgede üstün verim ve kaliteye sahip turunçgillerden 4'ü limon, 2'si mandalina türünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescil edildiğini ifade etti.
Şimdiye kadar yurt dışına yapılan limon ihracatında tüm limonların kütdiken olarak gönderildiğini, karşıdaki alıcıların da bu nedenle farklı farklı ürünleri küt dikenli olarak gördüğünü belirten Keleş, “Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak bu ürünleri tescil ettirirken de halkın kullandığı yerel isimlere sadık kalarak tescilini yaptırdık. Örneğin, 'yediveren' limonunun ismini orijinal adıyla, bölgenin ilk ihraç ürünü olan 'interdonato' limonun ismini yerel halkın konuştuğu 'enter' ismiyle tescil ettirdik. Limon denilince ilk akla gelen dünyaca ünlü 'lamas' limonunu yine aynı adla tescilini yaptırdık. Lamas limonuna bir marka olması yolu açıldı. İhracatta lamas limonu, Türk markası olarak tescillenmiş oldu.” dedi.
Keleş, bu sayede limonları orijinal isimleriyle ihraç etmenin önünün açıldığını ve ayrıca Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştiren ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Erdemli’nin kendi ismiyle bir çeşidi olmadığı için Kütdiken limonundan geliştirilen çeşidin isminin de 'Erdemli 33' limonu olarak tescilini yaptırdıklarını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye’nin turunçgil ihracatına bakıldığında mandalinanın da önemli ihracat kalemlerinin başında yer aldığına dikkati çeken Keleş, bunlardan da "klemantin" ve "satsuma" mandalinasının ön plana çıktığını söyledi.
Klemantin mandalinasında geliştirilen çeşide "Toros kırmızısı", satsumanın ise olgunlukta meyve kabuğunun sarıya dönmesinden dolayı da "Sarıca" olarak tescil ettirildiğini dile getiren Keleş, bu sayede üreticinin gelirinin de artacağını dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 11:35