Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2013 yılında başlatmış olduğu gelir getirici tür eylem planlarından, Badem, Ceviz, Salep eylem planları gibi doğal kaynaklar açısından değer taşıyan ve ülke ekonomisine katkıdan bulunan projelerin ardından 2014-2019 dönemini kapsayacak Sakız Eylem Planı'yla da 150 bin sakız ağacını toprakla buluşturacak.
Asırlardan beri insanlar tarafından gıda, tıbbi-aromatik ve kozmetik maksatlı kullanılan ve Türkiye'de yayılış gösteren Pistacia lentiscus türünün chia varyetesinden elde edilen salgı sakızı çok kıymetli bir ticari ürün niteliği taşıyor. Ülke topraklarında yetişme alanı bulunmasına rağmen üretimi neredeyse yok olmaya yüz tutan ham sakız ve sakız ürünleri konusundaki ihtiyaç ithalat yoluyla karşılanıyor.
Bu nedenle harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hazırlanan Sakız Eylem Planı'yla ekonomik değeri yüksek bu ürünün üretiminin arttırılarak dışa bağımlılığın azaltılmasını hedefliyor.
Günümüzde dünyanın sakız talebi, Çeşme Yarımadası'nın karşısında bulunan Sakız Adası'ndan karşılanıyor. Bazı bilimsel çalışmalara göre, yakın geçmişe kadar Türkiye'de Çeşme Yarımadası'nda da üretiminin söz konusu olduğu bilinen sakızın anavatanının Çeşme Yarımadası olduğu ifade ediliyor. Bugün ise Türkiye'de sakız ağaçlarının sayısı yok denecek kadar azken, sakız üretimi kültürü de bulunmuyor.
Sakız ağacının ülke toprakları ile yeniden buluşması ve üretim kültürünün yeniden canlanması amacıyla hayata geçirilen Sakız Eylem Planı ile 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.
İzmir, Antalya ve Muğla'da çalışmalar yürütülecek
Eylem planının öngördüğü çalışmaların uygulanabileceği alanların tespiti için 300 bin dekar alanda saha ve servet envanteri çıkartılacak. Bu alanlar, ağırlıklı olarak İzmir'de bulunmakla birlikte sakız ağacına elverişli olduğu düşünülen Muğla ve Antalya'yı da kapsayacak. Güvenli klon elde edilebilmesi içinde bir klon parkı oluşturulacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye'de tabii olarak yetişen, sakız üretimine elverişli ağaçların tespit edileceğini belirterek, 5 bin sakız ağacının koruma altına alınacağını vurguladı.
Eroğlu, "Piyasanın ve teşkilatın ihtiyacının karşılanabilmesi maksadıyla bir adet havai daldırma metoduyla fidan üretimi yapılabilecek sakız bahçesi kurulacak. 425 kişiye sakız ağacı yetiştiriciliği ve sakız işleme eğitimi verilecek. Böylece bu kıymetli ürün topraklarımızda yeniden yetiştirilerek sakız ihtiyacımız iç kaynaklardan sağlanacak" ifadesini kullandı.
Veysel Eroğlu, sakız ormanlarından sürdürülebilir faydalanma sağlamak amacıyla da Sakız Üretici Birliği'nin kurulacağını kaydetti.
150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak
Sakız ağaçları Anadolu'da yeniden yeşeriyor. 2014-2019 dönemininde uygulanacak Sakız Eylem Planı kapsamında, 150 bin sakız ağacı toprakla buluşacak.
YORUM EKLE
1
Yenilikçi şeflerle lezzetli söyleşi
2
TARİŞ yeniden yapılanıyor
3
Üreticinin çağla mutluluğu
4
Taze yumurta nasıl anlaşılır?
5
Bu bölgede brusella çok yaygın!
6
Organik zeytini anlamak için
7
Peynir küfü nasıl önlenir?
8
Kıtlık gıda savaşlarını tetikleyebilir
9
Kalp dostu gıdalarla beslenin
10
Chobani'nin 'formülü' çalıntı mı?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12