Türkiye’de ve bölgede ilk fuar olma özelliği taşıyan Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları Fuarı sektöre yeni bir soluk getirmek üzere düzenlendi. Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, fuarın sektörün 2014 yılı hedefleri için ivme sağlayacağını belirtti.
Kırmızı et sektörünü tüm unsurlarıyla bir araya getirmek amacıyla yola çıkan Kırmızı Et Üretimi, Teknolojileri ve Donanımları Fuarı 13 – 16 Şubat 2014 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Fuar, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ve ETBİR desteği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, Et ve Süt Kurumu işbirliği ile düzenlendi.
Türkiye cazibe merkezi olabilir
Fuarla ilgili konuşan Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı şunları söyledi: “Tarımsal üretimimiz gelişirken, iç piyasa için pek çok düzenleme hayata geçerken bölge ülkeleri için Türkiye bir cazibe merkezi olarak ürünleriyle de dikkat çekiyor. Şimdilik çok yakın görünmese de diğer gıda ürünlerimizin yanısıra et ürünlerimizle de dış piyasaya açılmak, ihracatta rekabet edebilir konuma gelmek sektörümüz adına hedeflerimiz arasında yer alıyor. Umut ediyoruz ki KET Fuarı bu anlamda yapılacaklar için bir başlangıç oluştursun ve bölgesinde dikkat çekecek bir adres olarak hayvancılık ve et sektörüne hizmet versin.”
Et üretimi 1 milyon tona yaklaştı
ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, TÜİK’in açıkladığı 2013 yılı verilerine göre 996 bin 125 ton kırmızı et üretildiğini ifade etti. Mustafa Bılıkçı, “2012 yılındaki üretim miktarı olan 915 bin 700 tonu 2013 yılı sonu itibarıyla aşmamız sektörümüzün büyüme ivmesini ortaya koyan sevindirici bir gelişme. 2014 yılında üretim miktarının daha yukarılara taşınacağına inanıyoruz” diye konuştu.
2014’te üretim maliyetleri öncelikli konu
ETBİR Başkanı Bılıkçı, Türkiye’nin kendisine yeterli eti üretecek imkânlara sahip olmasına rağmen altyapıda gerekli dönüşümü halen sağlayamadığını söyledi. Meraların verimli kullanılmaması, etçi ırk dönüşümünün sağlanmaması ve yem maliyetlerinin aşağı çekilememesi gibi sorunlar nedeniyle iç tüketime yeterli miktarda et üretimi yapılamadığını belirten Başkan Bılıkçı, şöyle konuştu: “Tüketime sunulacak kesimlik hayvan arzında sıkıntı yaşanmaması için hayvan varlığının yüksek tutulması gerekiyor. Besilik hayvan varlığının artırılarak, ihtiyaca yeter hale gelecek kadar besilik damızlık ve buzağı temin edilmeli. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi öncelikli ve önemli bir konudur.”
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 18:37