En iyi restoranlara aşçı yetiştiren şefler, 10 bin öğrenciye Türk yemeklerinin püf noktalarını anlatacak...
Türkiye ekonomisindeki hızlı büyüme hemen her sektöre olumlu etki yapıyor. Son yıllarda gastronomi turizminde de önemli bir merkez haline gelen Türkiye'nin yemeklerine ilgi her geçen gün artıyor. Önümüzdeki yıl, dünyanın en saygın 6 yemek okullunda ders veren şefler, mönülerine Türk yemeklerini koyacak. Bu önemli gelişmenin mimarı ise Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Aksel. Aksel'in sahibi olduğu Mutfak Sanatları Akademisi'nden (MSA) mezun 4 binden fazla aşçı New York, Londra, Paris, Milano, Dubai başta olmak üzere önde gelen işletmelerin mutfaklarında görev yapıyor. Sabah'ta yayınlanan Sinan Özedincik'in Mehmet Aksel ile hedeflerini konuştuğu söyleşi hayli ilgi çekici...
- Turizmde 2023 hedeflerine ulaşabilecek miyiz?
- Başbakanımız, "2023'te 63 milyon turist, 86 milyar dolar da turizm geliri bekliyorum. Kişi başı turizm geliri bin doların üstünde olmalı" diyor. Buradan daha iyi bir hizmet beklediğini anlıyoruz.
- Türk mutfağı artık yurtdışında tanınıyor mu?
- Henüz yeterince değil. Türk mutfağının tanınması yurtdışında restoran açmakla başarılamaz. MSA olarak uluslararası işbirlikleriyle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dünyanın en saygın 6 aşçılık okuluyla işbirliğimiz var. Onlarla aynı eğitimi veriyoruz. Bu okullarda eğitim gören 10 bin öğrenci eylülden itibaren Türk mutfağı eğitimi alacak. Artık Fransız, İtalyan, Hint ve Uzakdoğu mutfağının yanı sıra Türk mutfağını da öğrenecekler. 2015'te dünya restoranlarında Türk yemeğiyle karşılaşabiliriz.
- Genç nüfus sektör için büyük şans değil mi?
- Gastronomi sürekli istihdam yaratıyor. Çünkü ne olursa olsun insanlar yemek yiyor. Sektör her yıl 400 bin kişiye iş sağlıyor. Türkiye'de istihdamın yaklaşık yüzde 10'unu otel ve restoranlar sağlıyor.
- Gençlerin bu sektöre ilgisi nasıl? Kalifiye personel yetişiyor mu?
- Bu sektörün en büyük sorunu kalifiye eleman bulamamak. Temel eğitim ve donanımlarda eksiklik var. Bulaşıkçının da eğitim alması şart. Küçümsememek gerek. Kullanılan deterjan miktarı, kaşık kaçması sonucu makinenin kırılması, yıkanan tabakların kurulanması önemli. Yani bulaşıkçılık ciddi bir meslek. 18-28 yaş arası jenerasyonun kaybedecek vakti yok.
Mezunlar kendi işini kuruyor
MSA, dünyanın en büyük akreditasyon kurumlarının başında gelen İngiltere kökenli City&Guilds tarafından akredite edilmiş. Hatta Dünya Şefler Birliği (WACS) tarafından 2011'de "profesyonel mutfak eğitiminde yüksek kalite ödülü" ile ödüllendirilmiş dünyadaki tek okul konumunda. Okulun mezunları kendi restoranlarını açmaya başlamışlar. Bu yıl 850 kişiden fazla mezun verdiklerini söyleyen Mehmet Aksel, "Bugüne kadar 3 bin 800'ün üzerinde kişiyi mezun ettik. Bunun yüzde 20'sinin ülke, yüzde 20'sinin de İstanbul dışına gittiğini düşünelim. 2 bin öğrencim var İstanbul'da. Bunlar ya önemli işletmelerin mutfağına girmiş ya da kendi işletmesini açmış durumda"dedi.
En güçlü adım olacak
MSA, 12 yıllık çalışmanın ürünü olan "1939'dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü"nü de tamamladı. MSA'nın kurucusu Mehmet Aksel, "Bu kitap Türk mutfağının global kullanılırlığı açısından da önemli. Dünyanın saygın aşçılık okullarından yılda 10-15 bin öğrenci Türk mutfağı eğitimi alacak. Bu girişim mutfağımızın dünyaya yayılması ve anlaşılması konusunda en güçlü adımlardan biri olacak" diye konuştu.
Sektör hızla büyüyor
Turizm sektörünün 2023 hedefi 86 milyar. Bu durumun kapasite ve işgücü talebini de beraberinde getirmesi bekleniyor.
4 ve 5 yıldızlı otellerin sayısı 10 yılda yüzde 131 arttı. 5 yıldızlı otel yatırımları son 3 yılda hızlandı. Tesis kalitesine paralel olarak nitelikli işgücü talebi de aynı oranda artacak.
Türkiye'nin yüzde 60 nüfusu 29 yaş ve altında. 100 öğrenciden 77'si üniversiteye giremiyor.
Çalışma çağındaki nüfusun yüzde 22'si (11 milyon) 15-24 yaşlarındaki gençler. Bu grubun 3.9 milyonu ne üretimde ne eğitimde yer alıyor.
Yiyecek içecek pazarı 2011'de 12 milyar doları aştı. Sektör her yıl 400 bin istihdam sağlıyor.
sabah.com.tr
Yemeklerimiz de küresel lige çıktı
MSA'nın kurucusu Mehmet Aksel, Türk yemeklerini dünyanın en iyi aşçılık okullarının mönüsüne sokmayı başardı.
YORUM EKLE
1
Ayran dünyanın en sağlıklı içkisi
2
Başbakan'a sektörden tam destek geldi
3
Afrika topraklarına ilgi artıyor
4
Ülker DiaSAda neler yapacak?
5
Şimdi de GDO'lu inek yetiştirecekler!
6
Kuvvetli yağış eriği döktü
7
Denizci ülkelere de balık satıyoruz
8
Asitli içecekler hastalıkları tetikletebiliyor
9
Yeni Şeker Kanunu ile NBŞ'ye geniş alan açılıyor
10
Manisa'da gıda bankası açılıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:21
ÖĞLE
13:10
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:49
YATSI
19:16