Pizzalı Amerikan Rüyası!

ABD’li fast - food devi Domino’s Pizza’nın, “çok çalışarak sıfırdan zengin olmak” anlamında kullanılan “Amerikan rüyası” tabirinin ilginç bir örneğini Türkiye’ye taşıdığı ortaya çıktı.

Pizzalı Amerikan Rüyası!
Türkiye’ye gelen ve basınla bir kahvaltı düzenleyen Domino’s Pizza Dünya CEO’su Patrick Doyle, şirket olarak kendi çalışanlarını patron yapmak üzere bir kota ayırdıklarını ve ABD’de pizza dağıtarak işe başlayan 900 Domino’s çalışanının artık kendi pizza restoranının sahibi olduğunu söyledi. Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga ise Türkiye’deki rakamı verdi: “20 motorcumuz milyoner oldu. Yani artık kendi Domino’s restoranları var. Pizza dağıtarak işe başlayan çalışanlarımız müdürlüğe kadar yükseliyor. Normalde franchise ücretimiz 200 - 250 bin dolar civarında. Ancak ekip üyelerimiz için isim hakkı parasından vazgeçen ve ödemeleri vadeye yayan kolaylıklarımız var.”

Dünya birincisi
Türkiye’ye ilk kez gelen CEO Patrick Doyle ziyaret nedenini şöyle açıkladı: “Domino’s’un en başarılı olduğu ülkelerden birisi Türkiye. 227 restoranıyla Türkiye Domino’s, dünyada 7’nci sırada. Ciroda da benzer bir noktada. Geçen yıl 59 restoran açıldı. Hindistan’da 75 restoran açıldı ama orada 400, Türkiye’de 227 restoranımız var. Yani Türkiye oran olarak dünya birincisi. Gelecek bu ülkelerde. Birkaç ay içinde içinde yurtdışı restoranlarımız ABD’deki 4.900 restoranı geçecek. Yani ABD dışında geleceğimiz daha büyük.”
Aslan Saranga ise Türkiye pazarı hakkında bilgileri şöyle paylaştı: “Fast - food ve evlere servisin içinde olduğu ‘kolay ulaşılabilir’ pazarı 1.5 milyar dolarlık büyüklüğe erişti. Biz, pizza pazarında yüzde 35 - 40 payla lideriz. Son 5 senede her yıl yüzde 30 - 40 büyüdük. Geçen yıl 220 milyon TL ciro yaptık. Bunu 320 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. 4 bin çalışanımız var. Bu yıl 70 civarı yeni restoran açmayı planlıyoruz. Bu yıl 1500 kişiye yeni istihdam sağlama hedefimiz var.”
Araplara helal satıyor
Aylık 300 - 400 franchise başvurusu aldıklarını belirten Aslan Saranga, “Bu yıl bu başvurular içinden 10 tanesini seçeceğiz. 25 restoranı da kendimiz açacağız. Geri kalan restoranları ise halihazırdaki franchise’lar ve kendi elemanlarımız açacak. Bu yıl 37 ildeyiz 46 ile çıkacağız. 4’üncü fabrikamızı Gaziantep’te açıyoruz. İhracat da yapıyoruz. Helal sertifikamız var. Arap ülkelerine zaman zaman et ürünleri satabiliyoruz. Bu yıl toplam 40 milyon liralık yatırım planlıyoruz” diyor.
Lahmacunu ‘Türk pizzası’ diye yedi, çok beğendi
Aslan Saranga, Patrick Doyle’a Hamdi Restoran ve Suada’da lahmacunu denetmiş. Doyle, lahmacunu “Türk pizzası” olarak adlandırarak “Türk pizzasını denedim. Domino’s gibi değil ama çok iyi” dedi. Eşiyle gezdiği Boğaz’a ve Ayasofya’ya hayran olduğunu anlatan Doyle, Türkiye’de tatil yapmak istediğini de belirtti. Teknolojiyle birlikte yaptıkları işin değiştiğinden de bahseden Doyle şunları söyledi:
“Siparişler artık telefondan internete ve mobil telefona doğru kayıyor. Artık ABD’de işin üçte biri internet ve cep telefonundan geliyor. Türkiye de bu orana hızla yaklaşıyor. Biz daha çok 30 dakikalık hızlı servisimizle biliniyoruz. Ama iyi tatla da bilinmek istedik. O yüzden önce ABD’de, kısa süre önce de Türkiye’de sosumuzu yeniledik. Çünkü Türk tüketicisinin rafine bir lezzet anlayışı var.”
Milliyet

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Domino’s Pizza, Patrick Doyle, Helal Gıda, Lahmacun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52