Ekiz Yumurta’dan teknolojiye yatırım

Ekiz Yumurta, kapasite arttırma ve teknolojiye yönelik yatırımlar ile günlük yumurta üretimini 500 bin adede çıkardı.

Ekiz Yumurta’dan teknolojiye yatırım
2010'da da 250 bin adet üretim yapan Ekiz Tavukçuluk, yaklaşık 4 milyon dolarlık yatırımla günlük 500 bin adet üretim kapasitesine ulaştı, yıl sonunda ise kapasiteyi 750 bin adete çıkarmayı hedefliyor.

Yumurtada kodlama sistemine geçecekleri bilgisini veren Ekiz Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ekiz, "Yumurtaların üzerine basılacak kod ile, yumurtanın hangi kafeste çıktığı, o kafesteki tavuğun beslendiği yem ve su analizi, hayvanın sağlık sertifikası ve tavuğun nereden çıktığı gibi tüketiciyi ilgilendiren bütün verilere ulaşmak mümkün olacak. Biz ilk kez yumurtada bu kadar geniş alanda ürüne izlenebilirlilik sağlamış olacağız" dedi.

Yumurta üretimindeki artışı sağlamak için daha modern ve büyük kafesler aldıklarını, modernizasyon ve teknoloji yatırımları yaptıklarını belirten Hamdi Ekiz, kapasite arttırıcı yatırımların yanı sıra ürünü tasnifleme ve paketleme alanında da teknolojiyi yenilediklerini ve bu sayede 90 bin adet olan bir saatteki yumurta paketleme sayısını yıl sonunda saatte 140 bine çıkaracaklarını kaydetti.

Ekiz, yıl sonunda organik gübre tesisinin temelini atacaklarını belirterek, "Bu tesiste tavuk dışkısını işleyerek organik gübreye dönüştüreceğiz. Tesis günde 50 ton gübre üretecek. Diğer bir projemiz de yem üretimiyle ilgili. Bu tesisin de temeli bu yıl atılacak ve 2012 yılında piyasaya ürün vermeye başlayacak" ifadelerini kullandı. Hamdi Ekiz, bir yıl öncesine kadar ürettikleri yumurtaların yüzde 65'ini ihracata, yüzde 35'ini iç piyasaya gönderdiklerini, ancak bu yıl yerel ve ulusal market zincirlerine yönelik pazarlama faaliyetlerine ağırlık vererek iç piyasadaki satış oranını arttıracaklarını ifade etti.

Yumurta ihracatını Irak pazarının sırtladığını ve sektörün tek pazara bağımlı olmanın riskini taşıdığını kaydeden Hamdi Ekiz, firma olarak alternatif pazarlara ulaşarak bu riski azalttıklarını söyledi.

Kobiden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52