Mahalli yemeklerin çıkışı da, Amasya’daki sosyal hayatı çok iyi anlatır. Kanaati öğretir; o anda evde ne varsa onlardan bir yemek hazırlanır ve sofra kurulur.
Amaseia Mutfağı ismiyle yalı boyunda açılan ve ağırlıklı olarak Amasya yerel lezzetlerini hazırlayarak misafirlerine servis eden işletmenin sahibi Fatih Yağcı’yla Amasya lezzetlerinin öyküsünü konuştuk.
* Bize mekanı kısaca anlatır mısınız?
* 2004 yılında hizmete açılan ve yöresel mutfak anlamında ilk işletme olan bir mekan. İçeri şehir denilen, yani Amasya’nın eski evlerinin bulunduğu bölgede açılan ilk alkolsüz ve sadece Amasya yemeklerinin hazırlanıp servis edildiği nadide mekanlardan.
* Düzenli olarak her gün kaç yerel yemek çeşidiyle hizmet veriyorsunuz?
* Amasya yerel mutfağını temsil eden Toyga çorbası, Keşkek, Baklalı dolma, Amasya yağlısı, Etli bamya, Mantı, Ev baklavası çeşitlerimiz her gün misafirlerimize sunulmaktadır. Bunun beraberinde farklı ev yemekleri de hazırlanıp sunuluyor.
* Amasya mutfağı hayli zengin. Ancak, bu saydığınız çeşitlere farklı lezzetler de katmayı düşünüyor musunuz?
* Çeşitlerin zenginliği biraz sezonlara göre değişiyor. Mesela meşhur madımak yemeğimiz var. Pirpirim denen bir başka lezzetimiz var. Bunlar, ot yemeklerimiz ve sezona bağlı olarak menüye katabiliyoruz. Et yemekleri bazen menüye dahil edilebiliyor. Mesela, “patlıcan pehli” ismiyle meşhur bir yemeğimiz var. Kuzu eti ve patlıcan fırında tepside pişirilir. Çok zahmetli bir o kadar da özel bir yemektir. Sipariş olduğunda bu yemeği hazırlayıp sunuyoruz.
Gidip annelerimize nasıl yapıldığını sorduk
* Yabancı turistler Amasya yemeklerine nasıl tepki veriyorlar?
* Özellikle yabancı turist gruplarına bu özel yemekleri hazırlayıp sunuyoruz. Tabi ilk başta şöyle bir çekincemiz vardı; insanlar mahalli yemekleri tercih eder mi, beğenir mi? Zaman ilerledikçe baktık ki dışarıdan Amasya’ya gelen misafirlerin özellikle istediği mahalli yemekler. Ancak, ilk başladığımızda elimizde ne bir reçete, ne de bir tarif vardı. Bu bizi biraz ürküttü. Sonra düşündüm, bizim hedefimiz nedir? Mahalli yemekler. Mahalli yemekleri en iyi kim bilir? Annelerimiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz yapıyor. Bu bizim eve yönelmemizi, öze dönmemizi sağladı. Ve gidip annelerimize nasıl yapıldığını sorduk. Ortaya bir yemek menüsü çıkardık. Bu arada tüm yemeklerimizde Amasya’ya özel bir tereyağı kullanılır. Diğer ürünlerimizin hammaddesi de hemen hep Amasya’da üretilmektedir.
* Bir menü arşivi yapmayı düşünüyor musunuz?
* Bir çok konuda katkıda bulunduk. Amasya mutfağıyla ilgili hazırlanan kitap çalışmasına bir çok reçete ile katkı verdik. Mahalli yemeklerin çıkışı da, buradaki sosyal hayatı çok iyi anlatır. Kanaati öğretir; o anda evde ne varsa onlardan bir yemek hazırlanır ve sofra kurulur.