Gıdavitrini - Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Balparmak sponsorluğunda hazırladığı Apiterapi - Arıyla Gelen Şifa isimli kitabında da belirttiği gibi, soğuk algınlığından bal tüketerek daha rahat korunabileceğini hatırlatıyor. Yeşilada, balın mikroorganizmalara karşı, antioksidan ve yangı giderici etkilerine bağlı olarak soğuk algınlığı şikâyetlerinin hafifletilmesinde etkili olduğunun bilimsel çalışmalarla da ispatlandığını ifade ediyor.
Soğuk algınlığına yakalanmamak ve bulaşma riskini minimuma indirmek için, bal tüketilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Erdem Yeşilada “Bal antimikrobiyal ve lokal yumuşatıcı etkileri nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde öneriliyor. Araştırmalar, yatmadan önce yaklaşık bir çay kaşığı bal tüketmenin öksürük krizlerini önlemekte çok etkili olduğunu ortaya koyuyor. Kışın hepimiz bitki çaylarını daha çok içiyoruz. Unutmamalıyız ki çaylarımıza bal katarak, elde edeceğimiz şifayı artırabiliriz. Yaptığımız bir araştırma, ıhlamura bal eklenince antioksidan değerinin 54 kat arttığını ortaya koydu. Günde en az bir defa ballı bitki çayı içilmesi, vücudu serbest radikallere karşı korur ve strese bağlı hastalıkların tedavisinde destekleyici olur” dedi.
Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri Yeşilada’nın Apiterapi - Arıyla Gelen Şifa isimli kitabında detaylı biçimde anlatılıyor.
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2016, 16:00