Taze biberiye ve kekik sadece yemeklerin tadını güzelleştirmiyor. Kekik ve taze biberiye labaratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen bulgulara göre kan şekerinin düşürülmesinde kullanılan ilaçlar kadar etkili olan sağlığa yararlı bileşenler içeriyor.
İllinois Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar taze kekik ve biberiye otlarının polifenol ve flavonoid bileşenleri içerdiğini ortaya çıkardı.
Bu bileşenler kan şekerini kontrol etmek amacıyla kullanılan reçeteli ilaçların hedef aldığı diyabetle ilgili enzimle etkileşime giriyor.
Araştırmacılar, taze baharatların yetişme şekline göre etkilerinin farklılık gösterdiğini de keşfetti. Yunan kekiği, Meksika kekiği ve biberiyesinin özünün Tip 2 şeker hastalığı riskini azaltmak için, diyabet enzimlerini engellemede sera baharatlarına göre daha iyi sonuç verdiği anlaşıldı.
Tip 2 veya yaşlılıkta görülen şeker hastalıklarının tüm dunyada görülme sıklığının artışı, ucuz hazır gıdalara ulaşmanın kolaylaşmasıyla doğru orantılı.
Araştırmanın sonuçları Amerikan Kimya Derneği’nin Tarım ve Gıda Kimyası (Journal of Agricultural and Food Chemistry) adlı bilimsel dergisinde yayınlandı.
Elvira Gonzalez do Mejia önderliğinde araştırmacılar sera baharatlarının, kuru baharatlardan daha fazla polifenol ve flavonoid içerdiğini, ancak her iki durumda da baharatın enzimi engelleme özelliğinin değişmediğini keşfetti.
Uzmanlara göre, bazı toplumlar için hastalıkları yeme alışkanlıklarını değiştirek ve egzersiz yaparak kontrol altına almak daha kolay. Bazıları ise de şeker hastalığı için kullanılan ilaçların maliyetini karşılamakta zorluk çekiyor. Uzmanlar, bu yüzden kan şekeri seviyesinin düşürülmesinde doğal bir yol olduğu anlaşılan taze baharatların çok daha ucuza bulunabileceğine dikkati çekiyor.
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 16:10