Gıdavitrini - 6 Haziran’da gerçekleştirilen Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin düzenlediği bilimsel oturumda Nestlé adına konuşmacı olarak katılan Nestlé Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü Dyt. Ece Nevra Durukan, sağlık ve beslenme otoriteleri tarafından günde en az 3 porsiyon tüketilmesi önerilen tam tahıllı besinlerin, kilo kontrolünün yanı sıra, diyabet, koroner kalp hastalıkları, kanser, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini de azalttığını belirtti. 37 yıllık bir aradan sonra yapılan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın (TBSA) ön sonuçlarına göre Türkiye’de tam tahıl tüketmeyenlerin oranının %70 olduğu ifade edildi. Araştırmalar, tam tahılın çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu; tam tahılda bulunan kompleks karbonhidratlar, lif ve proteinlerin, enerjinin vücutta serbest kalmasını yavaşlattığını ve bu durumun da enerjinin daha uzun süre kullanılabilmesine olanak tanıdığını gösteriyor. Sağlık profesyonelleri bu nedenlerden ötürü tam tahılların tüketimindeki artışın beslenme ve sağlığa olumlu yönde etkileri olduğu konusunda birleşiyor.
6 Haziran Diyetisyenler Günü’nde, Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleşen ve Türkiye’nin önde gelen beslenme uzmanları ve akademisyenlerinin katıldığı Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin evsahipliği yaptığı bilimsel toplantıda Nestlé Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü Dyt. Ece Nevra Durukan tam tahıl tüketimini ve çözüm önerilerini değerlendirdi.
Günde en az üç porsiyon tüketilmeli
Ece Nevra Durukan konu ile ilgili şunları söyledi: “Tam tahıl tüketiminden rafine ürünlere geçişimiz yüzyıllık bir süreç içerisinde gerçekleşti. Ancak, bu geçiş, insanların sağlığını son derece olumsuz etkiledi. Dolayısıyla, tam tahıllı ürünlerin yaygınlaştırılması; bu hususta, tam tahıllı besinlerin genel sağlık için günlük en az 3 porsiyon tüketilmesi gereklidir. Bu hedefe ulaşırken, tam tahıllı gevreklerin modern hayatın içerisinde çok lezzetli ve sağlıklı alternatifler olduğunu da belirtmek isterim.”
Tüketim yeterli değil!
Tam tahılların kardiyovasküler hastalık, obezite, diyabet ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirten Dyt. Ece Nevra Durukan, “Türkiye’de insanlar yeterli miktarda tam tahıl tüketmiyor. Aslında yeterli ve dengeli beslenme içerisinde günlük 3 porsiyon tam tahıl tüketimi zor değil. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıda, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler tüketilmesi çok önemli. Topluma tam tahıl tüketiminin kolay yolları anlatılmalı ve tüketim özendirilmelidir.” şeklinde konuştu.
Tam tahıllı ürün tüketmiyoruz!
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ilk sonuçlarına göre Türkiye’de tam tahıllı ürün tüketmeyenlerin oranı %70 oarak açıklandı.
YORUM EKLE
1
Gıda Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı
2
İstikrarsızlık Avrupalıyı fındıktan caydırıyor!
3
Gıdada ‘hile’ dur durak bilmiyor!
4
Saray’dan GDO açıklaması geldi
5
Cam en ideal ve en sağlıklı ambalaj
6
Bebek formülleri için fındık bileşeni
7
Bahar yağmurları buğday rekoltesini artırdı
8
Yazı formda geçirmek kolay olacak
9
Kat kat nefis milföy hamuru!
10
Ketçap severlere ambalaj müjdesi!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09