Kansere ve yaşlanmaya karşı böğürtlen

Ülkemizde bol miktarda bulunan böğürtlen, özellikle yurt dışında yapılan araştırmalarda en az diğer meyveler kadar tüketilmesi gereken, faydalı bir kır bitkisi olarak biliniyor.

Kansere ve yaşlanmaya karşı böğürtlen
Diyetisyen Özlem Sert Aydın, hastalıklara karşı koruma özelliği yanında diyet ve yaşlanma etkilerini azaltma gibi birçok konuda etkisi bulunan böğürtlenin özelliklerini anlattı.

• Yapılan bir araştırma sonucuna göre böğürtlen yemek borusu kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Ayrıca kolon kanserine karşı da faydası bilinmektedir. İçeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör gelişimini önlemektedir.

• Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, belirtileri azaltıcıdır.

• Antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besin.

• İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker hastalığına da karşı koruyucu, belirtileri azaltıcı özelliği vardır.

• Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır.

• Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını, tansiyonu düzene sokar.

• Yüksek oranda K vitamini içermesi özellikle bayanlarda osteoporoza karşı korumakta.

• Kalori miktarının da düşük olması, yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori, diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.

• Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı yeme ataklarını azalttığı araştırmalarca desteklenmekte.

• Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden de zengin bir meyve olan böğürtlen sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.

Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52