Kahvaltı yapanlar bu riskten korunuyor

İsveç’te yapılan bir araştırma, dengeli kahvaltının metabolik sendromu önlediğini, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu.

Kahvaltı yapanlar bu riskten korunuyor

İsveç’te yapılan bir araştırma, dengeli kahvaltının metabolik sendromu önlediğini, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu.

Birden fazla kalp damar hastalığı risk faktörünün kümelendiği, kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden hastalıklar grubu Metabolik Sendrom olarak isimlendiriliyor. Bu sendrom, en fazla masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun stres altında çalışan kişileri etkiliyor.

İsveç’teki Umea Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, beslenme alışkanlıklarına, özellikle kahvaltıda ne yediklerine ilişkin ayrıntılı anketi dolduran kişilerden 27 yıl sonra kan örneği alan bilim insanları, katılımcıların sağlık durumunu değerlendirdi. Kahvaltıyı atlayanlarda metabolik sendrom belirtilerine %68 daha fazla rastlandı. Dolayısıyla bu kişilerin kalp damar hastalıkları ve diyabete yakalanma riskinin daha fazla olduğu belirtildi.

Bilim insanları, gençken kahvaltı yapmayan ya da kahvaltıyı besleyici olmayan yiyeceklerle geçiştirenlerin yetişkinlikte metabolik sendroma yakalanma riskisinin daha fazla olduğunu, sendromun kalp krizi, damar hastalıkları ve diyabeti tetiklediğini bildirdiler.

Araştırmaya imza atanlardan Maria Wennberg, sonuçların, kahvaltının önemini bir kez daha gösterdiğine dikkati çekerek, kahvaltıda iyi beslenmemenin gliseminin düzenlenmesini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 17:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52