Türk Nefroloji Derneğinin yaptığı son araştırmaya göre Türkiyede obezite artış oranının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesinde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu
Türkiyenin önemli sağlık sorunları arasında yer almaya başlayan obezite ile mücadelede Ege mutfağının hem lezzetli hem de sağlıklı gıdaları etkin rol oynuyor. Uzmanlar sebze-meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının obeziteyle mücadelede etkili olacağını belirtiyor.
Obezite artıyor
Türk Nefroloji Derneğinin yaptığı son araştırmaya göre ülkemizde obezite görülme oranı son 5 yılda yüzde 26.5ten yüzde 28.7ye yükseldi. Her 3 kadından birinin obez olduğunun belirlendiği araştırmada Türkiyede ortalama vücut kitle endeksi 2006dan 2011e kadar geçen 5 yıl içinde 0.7 kilogram arttığı ve 30 yaşından küçük bireylerde de obezitenin yaygınlaştığı ortaya çıktı. Aynı araştırmaya göre Türkiyede obezite artış oranın en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesinde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu.
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekolu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu sebze kullanımının yaygın olduğu Ege mutfağını vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından zengin olduğunu vurguladı. Obezitenin okul öncesi çocuk yaş grubunu dahi tehdit eder hale geldiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu salata, ot ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının hem yetişkinler hem de çocuklar için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Türkiyede obeziteyle mücadelesinde Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini belirten Fadıloğlu şöyle konuştu:
Obezitenin zararlı etkilerinden korunmak için zihin ve beden gelişiminin şekillendiği çocukluk yıllarından itibaren düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilme çalışmaları yapılması gerekir. Topluma sağlıksız besinlerin zararları anlatılıp, slow food dediğimiz temiz, uygun, sağlıklı gıdalara yöneltilmeleri sağlanmalıdır. Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürü anlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılarak fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz. Ancak diğer yağlarda olduğu gibi 1 gram zeytinyağında 9 kalorilik enerji bulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var dedi.
milliyet.com.tr
Ege mutfağı obezitenin reçetesi olabilir mi?
Türkiyede obezite artışının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesinde bulunması Ege mutfağı ile beslenme tezini güçlendiriyor...
YORUM EKLE
1
Kafa karıştıran "peynir" açıklaması
2
Kuru erik hafızayı güçlendiriyor
3
Ezber bozan sağlıklı beslenme tavsiyeleri
4
Acı gerçeği Bakan Müezzinoğlu açıkladı
5
Rusların yarısı vejetaryenliğe olumlu yaklaşıyor
6
Hastalıklara karşı sebze ve meyve tüketin
7
Erbil Gıda Fuarı kapılarını açtı
8
48 firmanın sözleşmesi feshedildi
9
Türk-Alman Organik Projesi meyve vermeye başladı
10
Türkiye tüketimde dünya beşincisi!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11