Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Çamsarı, Türk halkının günde 17-18 gramlık tüketimle dünyada en fazla tuz tüketenlerin başında geldiğini belirterek, Anneler çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemeli. Çocuk yediği yemekte tuz var mı yok mu bilmez. Tuz tadını vermezsen bilmez dedi.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesindeki Nefroloji Bilim Dalının başkanı Çamsarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumunun sofralarının vazgeçilmezi olan tuzun fazla tüketilmesi halinde böbrek, kalp ve damar sağlığı açısından büyük risk taşıdığını belirtti.
Sağlıklı bir kişinin günde 5-6 gram tuz tüketmesi gerektiğini, bu oranın Avrupada 12, ABDde ise 8-10 gram civarında olduğuna işaret eden Çamsarı, "Türk halkı günde 17-18 gramla dünyada en yüksek tuz tüketenler arasında. Bu tüketim çocukluktan itibaren verilecek eğitimle aşağı çekilebilir" dedi.
Çamsarı, tuzun hipertansiyona neden olduğunu, tuzsuz yiyeceklerin tansiyonu düşürdüğünü ifade etti.
"Anneler çocuğunuza tuzu öğretmeyin"
Günlük tüketilen ürünlerin içerisinde, sebze ve meyvelerde dahi tuz bulunduğuna dikkati çeken Çamsarı, şöyle konuştu: "Ekmekte 2-3 gram tuz var. Sebzelerde, meyvelerde, turşuda, simitte, cipste, koruyucu madde içeren her şeyde tuz var. Elimizde olmadan günde ortalama 10 gram tuzu alıyoruz. Bir de sofrada beyaz tuz kullandığınız zaman bu oran 18 grama çıkıyor.
Anneler çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemeli. Yemeğine tuz atmamalı. Çocuk yediği yemekte tuz var mı yok mu bilmez. Çocuk yumurta yediği zaman Bunun tuzu var mı diye sormaz, bilmez bile. Üstüne tuz dökerken onu öğrenir ve daha sonra yediğinde tuzun konulmasını ister. Öğretmenler de tuz konusunda çocukları eğitmeli. Tuz tüketimi ancak bu şekilde aşağıya çekilebilir."
Deniz ve kaya tuzu
Daha doğal ve sağlıklı olduğu ileri sürülen deniz ve kaya tuzunun, sofra tuzundan hiçbir farkının bulunmadığının altını çizen Çamsarı, Bu tür söylentiler tamamen insanları kandırmak, ceplerindeki paraları almak içindir. Tuz, sodyum klorürdür. Kimse piyasada satılan diğer tuzlara zararsızdır diye itibar etmesin. Bunu satanlar da büyük vebal altında kalıyorlar" diye konuştu.
milliyet.com.tr
Çocukların yemeğine tuz atmayın
Anneler çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemeli. Çocuk yediği yemekte tuz var mı yok mu bilmez. Tuz tadını vermezsen bilmez.
YORUM EKLE
1
İngiliz mutfağı "Hellim"i yeniden keşfetti
2
Çözüm sürecine "et alımı" ile katkı sağlayacaklar
3
Sağlıklı yaşlılık için beslenme ipuçları
4
Boşuna '40 yıl hatırı var' denmemiş
5
"Mutluluk meyvesi" ürün verdi
6
Her gün bin 500 ton ekmek israf ediliyor
7
Çiğ süt laboratuvarları hizmete açıldı
8
Yer fıstığı hasadı umutlu başladı
9
Son buluşu civanperçemi çayı
10
Kırkağaç kavunu artık etiketli satılacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09