Şifa niyetine bitkileri tercih edenlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Fakat şifa kaynağı olan bitkiler uygun kullanılmazsa zehir haline gelebilir. Uzmanlar tedavi amaçlı bitki kullanımının doktor ve eczacı kontrolünde olması gerektiğini söylüyor. Modern Lokman hekimler, bitkisel ilaçları anlattı...
Sabah Pazar ekinde Nurdeniz Erken imzasıyla yayımlanan haberde insanın tüylerini ürperten iddialar yer alıyor. İşte şok iddialar...
Bitkiler yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Bir süredir şifa niyetine bitkileri tercih edenlerin sayısında bir artış sözkonusu. Tabir uygunsa bitkisel ilaçlara bir iadei itibar sözkonusu. Hemen belirtmek de fayda var; ilaç niyetine bitkisel ürünler kullanmak kesinlikle kurallar dahilinde olmalı, o ürünler uzman elinden çıkmalı. Uzman dediysek her köşe başında rastladığımız aktarlar değil kastımız, eczacılar. Zira bitki de bir ilaç ve yanlış kullanımın faturası çok ağır olabiliyor, bitkisel kökenli demek zarar vermez, öldürmez anlamına gelmiyor. Bitki söz konusu olunca bu işi suiistimal edenler de çok oldu. Bu durumun farkına varan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı baharat tebliğinde yaptığı değişiklikle artık her yerde baharatın açık şekilde satışına da sınırlama getirdi. Tebliğe göre baharatta dolgu amaçlı eklemeler yasaklanırken, baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk, gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine ait olacak. Aktar ya da internetten aldığı bitki çayı ya da bitkisel haplar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının arttığı şu günlerde artık bitkisel çayların tıbbi çaylar olarak yetkin kişilerin elinde satılması da gündemde. Eczacılık fakültesinde bitkilerin tıbbi amaçla kullanımı konusunda eğitim gören eczacılar da yüzyıllar öncesinin geleneğini yeniden canlandırmak için kolları sıvadı.
BİTKİ DİYE KAŞIK KAŞIK İÇMEYİN
Asuman Alkan 35 yıllık eczacı. Tıbbi çay yaptığını gören hastalarının kimi zaman şaşırdığını anlatan Alkan, herkesin bu konuda bilgisi olduğunu ama bu bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu söylüyor. "Bugün bu ürünlerden yararlanmak çok popüler oldu. Bu nedenle eczacılık eğitimi almamış kişiler dahi herhangi bir bitki her derde devadır diye ortaya çıktılar." Alkan uyarıyor: "Bitkilerdeki kimyasal maddeler, ürünü kullanan kişinin aldığı başka ilaçlarla etkileşime girebilir. Yan etkiler ölüme kadar gidebilir. Bazı kronik hastaların asla kullanmaması gereken bitkisel ürünler var. Bitkiler her derde deva diye kaşık kaşık içilmez. Onların da uygun dozajları var."
Tıbbi çay nasıl tüketilir?
Her çayın hazırlanma şekli farklıdır. Kimi demlenir, kimi kaynatılır kimiyse soğuk su içinde bekletilir.
Demlenecek olan çay porselen ya da cam bir kaba konulduktan sonra üzeri yine porselen bir kapakla kapatılır. Çünkü uçucu yağ içeren bitkilerin faydalı kısmı korunmalıdır.
Çay ılıtılır, kapakta kalan su damlaları da mutlaka çaya akıtılır.
Çay yudum yudum ılık şekilde içilir. Asla bir seferde tüketilmemelidir.
Çay şekerle değil bal ile tatlandırılır.
Fare pisliği içiyoruz
Fatoş Saygılı doğru ve hijyenik drogu yani etken maddeli bitkiyi bulmakta yıllardır zorlandığını anlatıyor. Eczacı Saygılı son bir yıldır piyasaya sürülen ve bir ilaç kadar güvenilir yollarla hazırlanan droglarla tanışınca hastalarına tıbbi çaylar hazırlamaya başlamış. Saygılı, bitkisel ilaç kullanımı konusunda insanın tüylerini diken diken eden ayrıntılar anlatıyor: "Tıbbi bitkiler halkı şifa umuduyla sömüren yetersiz kişilerin eline kaldı. İçinde fare pisliği, gübre, böcek artıkları, saç, kıl, tırnak parçaları saptanan bu çaylar tehlike saçıyor."
Doğru tıbbi çay nasıl hazırlanır?
Hastanın şikayetine ve diğer kronik rahatsızlıklarına uygun olarak formül hazırlanır.
Etken maddesi uygun doğru drog seçilir. Droglar formüle uygun olarak tartılır.
Uygun büyüklüğe getirilmek için droglar parçalanır. Her drogun parçalanacağı büyüklük farklıdır.
Doğru bir paketleme el değmeden yapılmalıdır. Plastik poşet kullanılmamalıdır.
Eğer drog uçucu yağ içeriyorsa, parçalandıktan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir.
Tıbbi bitki eczanelerde satılmalı
Eczacı Bedis Babi de özellikle son dönemde doktorların yazdığı reçeteleri hazırlıyor ve yıllar önce sadece özel hastalarına yurtdışından getirdiği droglarla çay hazırladığını söylüyor. Babi yeniden tıbbi çay hazırlamaktan dolayı çok mutlu. Babi "Droglar eczanede satılmalı. Yani doğru bitki, doğru şartlarda üretilip, toplanıp, kurutulup, paketlenmeli. Bizim ürettiğimiz çaylarda üretim ve son kullanma tarihi bulunur. Nasıl tüketilmeli, kimler kullanmalı gibi uyarılar yer alır. Biz de sözlü olarak bilgilendiririz" diyor.
Doğru bildiğimiz yanlışlar neler?
Çay ılıklaştırıldıktan sonra bal ile tatlandırılmalıdır.
Ihlamur asla kaynatılıp içilmez. Bir kez demlenir ve demlenirken ağzı tamamen kapatılır. Ihlamuru boğazı yumuşatması için kullanırız ancak sadece çiçeği demlenmelidir. Çünkü yaprağını demlerseniz, boğazınız yumuşayacağına kabız olabilirsiniz.
Eve alınan çaylar poşette değil kapalı, içi alüminyum kaplarda saklanmalı. Uçucu yağ içeren bitkiler kısa sürede tüketilmelidir.
Formül kişiye özel olmalı
Her kişinin sorunu birbiriyle aynı değil. O nedenle tek başına bir formülün herkes için uygun olması her zaman mümkün olamayabilir. Tamamlayıcı tedavide bitkilerin değişik kısımlarından yararlandığımız için farklı etkiler gözlemliyoruz. Bu bitkilerin yan etkileri bilinerek, kişinin kronik hastalıkları hesaba katılarak reçete yazılmalı. Eczacılar böyle bir şey için çok ciddi dört yıllık bir eğitim alıyor. Bir eczacı tecrübe ve bilgi düzeyini bu alana aktarabiliyor. Üstelik gelen kişilere nasıl ve ne kadar kullanılması konusunda da yardımcı oluyor."
sabah.com.tr
Bitki diye "fare pisliği" tüketmeyin!
İnsanların doğal şifa kaynaklarına yönelmesini fırsat bilen simsarlara dikkat. Uzmanların iddiası insanın tüylerini ürpertiyor. İşte detaylar...
YORUM EKLE
1
İnegöl Tarım ve Gıda Fuarı kapılarını açtı
2
Meyve-sebze ihracatını Irak pazarı sırtlıyor
3
Ferrero çikolata fabrikasını Arınç açtı
4
10 yılda 15 milyar dolar kazandırdı
5
Ülker'den dev bir satın alma daha
6
Tarımda Türkiye ve Ukrayna işbirliği yapacak
7
Yazır üzümü her derde deva
8
Tüketici helal kesimi etikette görmek istiyor
9
"Yem"lik ayçiçeği yağ olarak sofraya geliyor!
10
Almanya'da organik tarım çıkmazda!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:25
GÜNEŞ
07:55
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:46
YATSI
19:11