Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, aileden gelen beslenme alışkanlıklarının hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer anne ve babanız gibi yaşıyor, onlar gibi yemek hazırlıyor ve onlar gibi besleniyorsanız, anne ve babanızın yakalandığı hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kanser gibi bazı hastalıklara yakalanma riskiniz de artmaktadır" dedi.
Mustafa Erbaş, gıdaların seçilme, hazırlanma ve beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.
Bazı hastalıklarda genetik yatkınlığın bilimsel bir gerçek olduğunu da ifade eden Erbaş, yaşam tarzının yanı sıra yanlış beslenmenin bu yatkınlıkla birleşmesinin hastalığı kaçınılmaz hale getirdiğinin altını çizdi. Bunlardan kaçınmak için de başta beslenme olmak üzere yaşam tarzını gözden geçirmek gerektiğini vurgulayan Erbaş, "Toplumumuzda (Nasıl olsa bu hastalığa yakalanacağım, şimdiden yiyeyim) yaklaşımı gözlemliyoruz. Bu da o hastalığı kader haline getirmektedir" dedi.
Ailesinde diyabet olan insanların yüksek enerjili besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirmesinin tip 2 diyabete yol açabileceğini söyleyen Erbaş, aynı şekilde posalı gıda tüketiminin gerektiği kadar olmaması durumunun da kolon kanserine kadar giden sonuçlara yol açabildiğini bildirdi.
Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 12:36