Besin zehirlenmesi çoğunlukla hafif geçirilen ama ölümcül de olabilen bir rahatsızlıktır. Tüketilen besin eğer bakteri veya toksinlerle kontamine olmuşsa zehirlenme riski artar ve besi yerine göre hızla üreyip sayıları milyonlara ulaşabilir. En sık karşılaşılan türleri E.koli, salmonella ve kampilobakterdir.
Besinlerin saklama koşulları, hijyenik ortamda bulunması elbette önemli ama bazı yiyecekler daha çabuk bozulabilmekteler.
Balık
Pişmemiş balıkta scombroid toksinleri bulunabilmektedir. Aynı zamanda histamin zehirlenmesi olarakta bilinen scombroid zehirlenmesi herkesin karşılaşabileceği bir zehirlenme türü.
Çiğ veya az pişmiş et
Et tüketirken etin pişmiş veya az pişmiş olması tercih meselesi ama bu sizin sağlığınızı etkileyecekse dikkat etmekte fayda var. Çiğ ette E. koli, salmonella ve kampilobakter bulunabilmektedir ve siz az pişmiş olarak tüketecekseniz bu bakterilere de maruz kalabilirsiniz.
Domates
Tek başına bakteri içermese de diğer yiyeceklere çok kolay bakteri özellikle salmonella ve toksik madde taşıyabilen domates çiğ olarak tüketilecekse çok iyi yıkanmalı ve kabuğu soyularak tüketilmelidir.
Dondurma
Diyet listelerinde masum tatlı olarak tüketilen dondurma yine sıklıkla besin zehirlenmesine neden olabilmekte. Sütün pastorize edilmeden kullanılması, çiğ yumurta ilave edilmesi zehirlenme riskini artırmakta. Güvenilir marklardan tercih etmek zehirlenme riskini de minimuma indirmektedir.
Midye
Çiğ veya az pişmiş et gibi deniz mahsulleri de aynı tehlikeyi içermekteler. Özellikle midye çok çabuk kontamine olabilen bir yiyecek, norovirüs, hepatit A dahi içerebilmekte. Midyenin iyi pişmiş olması önemli.
Peynir
Üretiminde hijyene önem verilmesi gereken peynir bakteri oluşumuna da en uygun besi yeridir. En çok salmonella riski taşır ama yumuşak, kremsi peynirlerde de listeria riski de yüksektir.
Süt
Pastorize veya sokak sütü olsun sütte E.koli, salmonella ve listeria riski bulunabilir. Sokak sütü dış etkenlere daha çok maruz kaldığı için elbette risk onda daha fazladır.
Yeşil yapraklı sebzeler
Hayvan artıklarına, uygun olmayan hasat ve saklama koşullarına maruz kalmışsa marul, roka, tere, ıspanak, madımak, maydanoz gibi bitkiler E.koli ve salmonella taşıyabilmekteler. Tüketmeden önce sebzeler çok iyi yıkanmalı hatta bir süre sirkeli suda bekletilmelidir.
Yumurta
Sıklıkla tükettiğimiz yumurta besin zehirlenmelerinin de başında gelmektedir. En çok salmonellaya neden olan yumurta çiğ olarak tüketilmemeli, iyi pişmiş olarak tercih edilmelidir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın - www.ozlemsert.com
Besin yerine "zehir" tüketmeyin!
Besin zehirlenmelerine karşı önemli uyarı. En sık karşılaşılan E.koli ve salmonella türleri ise insan hayatını tehdit ediyor.
YORUM EKLE
1
Türkiye “Akıllı Süt Tankı“ geliştirdi
2
Gıda israfı nasıl engellenecek?
3
“Fast food“a karşı uzman uyarısı
4
Tarlada 80 kuruş, markette 3 lira!
5
Japonlardan "tat"lı satınalma!
6
Yemek üretim tesislerine hijyen denetimi
7
Marka başvurusu iki katına çıkarılmalı
8
Süt cildinize de iyi gelir
9
Arı ve balın gizemli dünyası bu müzede
10
Ekmek zamı hakkında flaş açıklama
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09