Almanya, ilaç firmalarının tanıtım için doktorlara verdikleri hediye ve sağladıkları imkânları tartışıyor. Hrıstiyan Birlik Partileri ve resmi sağlık sigortaları, doktorlara rüşvetin önüne geçilebilmesi için daha sıkı kurallar getirilmesi çağrısında bulundu. Ancak Almanya'daki yasal durum biraz daha karışık. Sağlık Bakanlığı ise şimdilik temkinli.
Tartışmayı ateşleyense geçtiğimiz haziran ayında Yargıtay'ın (BGH) doktorlara verilen hediyelerle ilgili hükmü oldu. Yargıtay, ilaç firmalarından hediye kabul eden muayenehane sahibi doktorların rüşvet almakla suçlanamayacağına hükmetmişti.
Yasal boşluk
Karara konu olan davada bir tıbbi satış mümessili doktorlara toplam yaklaşık 18 bin euroluk çek vermekle suçlanıyordu. Yargıçlar söz konusu durumun yolsuzluk içerdiğine hükmetmelerine rağmen, hâlihazırdaki yasalara göre suç teşkil etmediğine karar verdi. Kararın gerekçesi ise muayenehane sahibi doktorların yasal olarak serbest çalışan statüsünde görülmesiydi. Mahkeme kadrolu veya resmi sağlık sigortası kurumlarına çalışan doktorlar içinse durumun farklı olduğunu belirtmiş ve yasadaki boşluğu kapatmanın siyasetçilere düştüğünü vurgulamıştı.
Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr ise tartışmalara şimdilik politik yaklaşıyor. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, sıkı tedbirlerin alınması gerekip gerekmediğine, doktorların, resmi sağlık sigortası kurumlarının, eyaletlerin ve koalisyonun görüşlerine başvurulduktan sonra karar verileceğine işaret etti.
Federal Sözleşmeli Doktorlar Birliği'nin (KBV) başkanı Andreas Köhler, doktorların dikkatini konuya çekmek üzere yıl sonunda bir broşür dağıttıklarını, broşürde hangi tür hediyelerin kabul edilip, hangilerinin edilmemesi gerektiğinin örneklerle anlatıldığını ifade etti.
'Küçük bir bölümü tespit ediliyor'
Yolsuzlukla mücadele derneği Pro Honore'nin başkanı avukat Dr. Malte Passarge ise "Rüşvetin çok yaygın olduğunu savunmak tabii ki çok iddialı olur. Genelleme yaparak tüm doktorlara saldırma ya da kınama hakkına sahip değiliz. Ancak sağlık alanında belirli bir uygulama söz konusu. Bu büyük bir pazar ve bu tip konulara da oldukça yatkın" şeklinde konuştu.
Resmi sağlık sigortası kurumlarının tahminlerine göre hâlihazırdaki yaptırımlara rağmen yolsuzluk vakalarının çok küçük bir bölümü tespit edilip, cezai işleme tabi tutuluyor. Federal Tabipler Odası Başkanı Ulrich Montgomery sadece iş mahkemelerinin rüşvet alan doktorları cezalandırma ve meslekten men etme yetkisine sahip olduğunu belirtiyor.
Montgomery "Doktorların ilaç firmalarından para veya maddi değeri olan hediyeler alması ve bunun karşılığında sadece onların ilaçlarını yazması iş hukukuna aykırı. Vergi dairelerinden bu yönde bir bilgi alırsak söz konusu doktor hakkında para cezasından, meslekten men etmeye kadar farklı sonuçları olabilecek bir dava açılması mümkün. Ancak bu tür dava ve suçlamalara çok seyrek rastlandığını belirtmeliyim" açıklamasını yapıyor.
Almanya'daki en büyük resmi sağlık sigortası kurumu Barmer GEK, hükümeti yasal boşluğu doldurmaya çağırdı. Bir diğer resmi sağlık sigortası kurumu AOK’nın Başkanı Jürgen Graalmann ise "Serbest çalışıyor olmak rüşvete açık çek oluşturmamalı" şeklinde konuştu. Resmi sağlık sigortası kurumlarının çatı örgütü de serbest çalışan doktorların rüşvet aldıklarının tespit edilmesi halinde haklarında 2 ila 3 yıl hapis talebiyle dava açılmasını talep etti.
Deutsche Welle Türkçe
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 12:49