Gıdavitrini - Her yıl 1-7 Haziran günleri arasında gündeme gelen Açlıkla Mücadele Haftası, tüm dünyada son 70 yılın en büyük insani kriziyle karşı karşıya olunduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yeryüzü Doktorları Somali, Nijer, Yemen gibi kuraklık, yoksulluk ve iç karışıklıklar sebebiyle açlık tehlikesi yaşayan bölgelerde başlattığı beslenme kampanyası ile Açlıkla Mücadele Haftası’nı destekliyor
Kurulduğu günden bugüne 16 yıldır, 46 ülkeden fazla ve 15 bin gönüllü kadrosuyla sağlık alanında ihtiyaç sahibi insanların yanında olan Yeryüzü Doktorları, 1-7 Haziran Açlıkla Mücadele Haftası’nı, yürüttüğü beslenme kampanyası ile destekliyor. Yoksulluk, iç karışıklık, kuraklık nedeniyle açlığın en yoğun yaşandığı Somali, Nijer ve Yemen’de Beslenme Kampanyası başlatan Yeryüzü Doktorları, açlıkla mücadeleye tüm gücüyle devam ediyor.
“Açlıkla mücadele politikalarında aktif tutum şart”
Açlıkla mücadelenin gereklilikten öte bir insani zorunluluk olduğunun altını çizen Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yahyahan Güney, “Bir insani yardım kuruluşu olarak Açlıkla Mücadele Haftası’nı oldukça önemsiyor ve sahipleniyoruz. Yeryüzü Doktorları olarak 2012’den beri 9 Beslenme Sağlığı Merkezimizde 114 bin 966 kişiye birinci basamak sağlık hizmetleri sunduk, 27 bin 900 kişinin ise uyguladığımız beslenme tedavisi ile hayata yeniden tutunmasını sağladık. Malnutrisyonlu, yani yetersiz beslenme nedeniyle sağlığı bozulan insanları, özellikle savunmaya en muhtaç emzirme dönemindeki anne ve çocukları 3-6 aylık özel terapötik (tedavi edici) tıbbi beslenme tedavilerine aldık. Bu yıl “Açlıktan Ölüyorum!Gerçekten” sloganıyla kampanyasını yürüttüğümüz beslenme sağlığı projeleri kapsamında 2017 sonuna kadar 2 Beslenme Sağlığı Merkezi daha açmayı planlıyor aynı zamanda ihtiyaç sahibi insanlara gıda yardımlarında bulunmayı hedefliyoruz. Açlıkla mücadele kapsamında aldığımız tüm bu aksiyonlar elbette tek başına yeterli değil. Hem yerel hem uluslararası otoriteler tarafından açlıkla mücadele politikalarınakarşı daha aktif, uzun vadeli ve etkili önlemler alınması şart. Örneğin gıda güvenliğinin sağlanması, ihtiyaç sahibi bölgelere karşı farkındalık oluşturulması, israfın önüne geçilmesi, modern tarım arazilerinin artırılması, ve iç karışıklıklardan oluşan siyasi istikrarsızlığın son bulması alınması gereken önlemlerin başında geliyor” dedi.
“795 milyon kişi her gece aç yatıyor, yetersiz beslenen çocukların yüzde 45’i ölüyor”
Dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynakların yanlış kullanımı ve kaynaklara erişimde yaşanan eşitsizlik birçok ülkeyi açlıkla karşı karşıya getiriyor. BM’nin bu yıl açıkladığı verilere göre; Yemen, Somali, Güney Sudan ve Nijerya’da toplam 20 milyondan fazla insanın yaşadığı kıtlık problemi, 1945’ten bu yana yaşanan en büyük insani kriz olarak anılıyor. 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin neredeyse yarısı yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor. Çocuklarda yetersiz beslenmeden kaynaklı ölüm oranı yüzde 45’lere varıyor. Dünyada yeterli gıda üretimi olmasına rağmen 795 milyon kişi her gece aç yatıyor.
Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 15:15