Migros Ticaret AŞ İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, hayata geçirdikleri "Entegre Kariyer Tarifleri" uygulamasıyla çalışanlarının 3 yılda mağaza müdürlüğüne terfi etmelerinin hayal olmadığını söyledi.
Perakende Güneşi Ödülleri'nde En Başarılı İnsan Kaynakları Uygulaması Ödülünü alan "Hayallerimin Alışverişindeyim, Geleceğim Bu Sepetin İçinde" projesi hakkında bilgi veren Aytaç, projenin temelinin, 2010 sonunda kurum içinde yapılan çalışma hayatını değerlendirme anketiyle atıldığını söyledi.
Ankete katılan tüm çalışanların, kariyer ve terfi süreçlerini değerlendirerek, taleplerini dile getirdiklerini ifade eden Aytaç, şöyle konuştu:
"9 kişilik bir komite kuruldu, entegre bir sistem şekillendirildi ve 2011 temmuz ayında sistem çalışmaya başladı. Türkiye'nin 69 ilinde, 850'nin üzerindeki mağazasında ve merkezde çalışan toplam 18 bin 500 çalışanının tamamına hitap eden projenin odağında 'Kariyer Tarifleri' uygulaması yer alıyor. Bu çerçevede, 2011 temmuz ayından bu yana Migros Grubu'nda çalışan herkesin elinde bir kitapçık bulunuyor. Kariyer Tarifleri kitapçığı, hedeflenen bir üst kariyer noktasına gitmek için sepete atılması gereken yetkinlikleri ve çalışanın geçmesi gereken yolları tek tek tarif ediyor. Kitapçıkta mağazalarda yarı zamanlı çalışmaya başlamış bir personelin 1 yılda mağaza yönetim ekibine, 3 yılda mağaza müdürlüğü ve açılan bölge satış müdürlüğü pozisyonuna nasıl ulaşabileceği net bir şekilde şematize ediliyor. Kariyer tariflerine uyana 3 yılda mağaza müdürlüğü hayal değil.
Çalışan, yanında taşıyabileceği Kariyer Tarifleri kitapçığı ile ulaşmak istediği hedef için yapması gerekenleri elindeki kitapçıktan her an görebiliyor. Kariyer hedefini belirleyen çalışan İç Başvuru sistemi ile ilgilendiği açık pozisyona başvurabiliyor. İstediği pozisyon için akademik eksiği olan çalışan bunu tamamlamak için Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle Migros Perakendecilik Ön Lisans ve Lisans Sertifika Programı'na katılıyor, hem okuyor hem çalışıyor. Sistem ortalama 15 bin çalışanın 6 ayda bir performans değerlendirmesini yapıyor. Çalışanla yapılan 'Gelişim Anlaşması' ile isteyen Migros Perakende Akademisi ve Akademig Uzaktan Eğitim Portalı'ndan yararlanıyor. Entegre sistem sayesinde çalışanlar iç başvuru sisteminden de yararlanarak kariyer yollarında kendilerini çeşitli pozisyonlara aday gösterebiliyor."
"18 bin 500 kişi kariyer tarifini yanında taşıyor"
Aytaç, projede kariyer yolu süreciyle alışveriş sürecini eşleştirdiklerini vurgulayarak, "Migros Grubu mağazalarından içeri giren milyonlarca müşteri gibi kurumumuz çalışanları da hayallerinin alışverişine çıkıyor. Bilgi, deneyim, öğrenilmiş davranışlar, yetkinlik ve performans bu sepetin içine atılıyor, bu sepettekiler çalışanların hayalleriyle birleşince kariyer yolları da şekillenmiş oluyor" dedi.
Migros olarak, ortaya koydukları bu entegre kariyer yolu planlaması ile çalışanların hayallerine ulaşmaları için her türlü kurumsal desteği verdiklerini ifade eden Aytaç, 18 bin 500 kişinin kariyer tarifini yanında taşıdığını kaydetti.
Aytaç, perakendenin dinamik bir yapıda olduğunu, insan kaynakları yönetiminin de buna ayak uydurmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, "Perakende yüzde 99 sahiplenilerek başarılı olunacak bir alan değil. Yüzde 100 sahiplenebilmek için, kişinin kendisini hangi şartlarda neyin beklediğini bilmesi gerekir. Bunu bilmek için özel bir zaman ayırmasını ya da yaşayarak görmesini değil, bizzat o planın parçası olmasını sağlamalıydık. İşte 'Hayallerimin Alışverişindeyim, Geleceğim Bu Sepetin İçinde' projesinde, bunu çok hızlı ve erişimi kolaylaştıracak bir metotla çalışanlarımıza sunmak istedik" diye konuştu.
"Çalışanlar, yöneticilerinden izin almaksızın açılan pozisyonlara başvurabiliyor"
Aytaç, "Hayallerimin Alışverişindeyim" projesinin perakende sektöründe bir ilk olan en önemli yeniliklerinden birinin de iç başvuru sistemi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Çalışanların şirket içerisinde kendi kariyerlerine yön verebilmeleri için şeffaf bir ortamın sunulduğu bu araç sayesinde, çalışanlar hem yatay hem üst roller için yöneticilerinden izin almaksızın açılan pozisyonlara başvurabiliyor. Temmuz 2011'de başlayan bu sistem çok sağlıklı bir şekilde işliyor. Bunda yöneticilerimize çok büyük sorumluluk ve görev düşüyor. Başka bir pozisyona başvurmuş çalışanın yönetici tarafından da desteklenmesi en kritik nokta. Yöneticilerimiz 'çalışanımı kaybediyorum' yerine 'değerli çalışan yetiştiriyorum' fikrini benimsediler."
Aytaç, Migros'un kendi yöneticisini kendisi yetiştiren bir yapıda olduğunu dile getirerek, "2011 temmuzundan bugüne kadar mağaza yönetimi kadrolarına 439 mevcut mağaza çalışanımız atandı. Tüm yönetim kademelerine iç terfi oranımız ise yüzde 98 oldu" dedi.
2013'te de 1000 mağaza sayısını aşmayı amaçladıklarını belirten Aytaç, bu yıl 3 bin kişiyi daha işe almayı hedeflediklerini bildirdi.
Migros İK hızlı çalışıyor
Migros Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, hayata geçirdikleri "Entegre Kariyer Tarifleri" uygulamasıyla çalışanlarının 3 yılda mağaza müdürlüğüne terfi etmelerinin hayal olmadığını söyledi.
YORUM EKLE
1
Faruk Güllüoğlu Beşiktaş Şubesi açıldı!
2
Binlerce kişi "Alo Gıda 174" hattını aradı
3
4 üniversiteden şok balık raporu
4
Uzun süre kepekli ekmek tüketmeyin!
5
Burdur saleple EMİTT'e damga vurdu
6
Ayçiçeği yağına kanola ve soya yağı katılıyor
7
Fındık ihracatı arttı gelir azaldı!
8
Gıdaların enerjiye çevrilmesini istemiyor!
9
Yine 'işlenmiş et' ikazı!
10
Yemekler Remoulade Sos ile lezzetleniyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11